Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La ziua de prăznuire a Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, parohia brăileană care-l are ca ocrotitor şi-a serbat hramul.

Manifestările de hram au început marţi seară prin oficierea Vecerniei cu Litie şi au continuat miercuri cu slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie, oficiate de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor din parohie şi nu numai.

La momentele cuvenite, mulţi copii au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat viaţa şi activitatea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul şi a subliniat importanţa reabilitării şi îngrijirii acestui locaş de cult cu o vechime de peste 100 de ani, aflat sub ocrotirea Înaintemergătorului Domnului.

„Sfântul Ioan Botezătorul este un dar de la Dumnezeu, iar venirea lui a fost anunţată preotului Zaharia de Arhanghelul Gavriil în Sfântul Altar.

Viaţa Sfântului Ioan a fost o viaţă doar de rugăciune şi de post în locurile ascetice din râpile  râului Iordan sau «repejunile Iordanului», mici coline abrupte pe care nu se poate merge uşor. În aceste locuri el tălmăcea foarte bine şi cu mare convingere cuvintele despre pocăinţă, ca schimbare a vieţii, dintr-o viaţă păcătoasă într-o viaţă corectă, plină de virtuţi“, a spus ierarhul.

„Cărarea pe care suntem îndemnaţi să mergem de Sfântul Ioan este cea spre pocăinţă şi spre  înţelegerea sensului botezului şi a modelului de demnitate şi de lucrare sfântă în istorie, atât a monahilor şi sfinţilor părinţi, cât şi a credincioşilor. Sfântul Ioan Botezătorul este şi temei al zidirii trainice pentru biserică şi, iată că ne aflăm în biserica Sfântului Ioan de pe Calea Galaţi din municipiul Brăila, care de mai mulţi ani se află în reparaţii capitale la exterior prin lucrări de subzidire şi centuri exterioare. Cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm şi prin lucrări de înfrumuseţare a picturii acestei bisericii, ca astfel, la şcoala acestui mare sfânt, bunii creştini de la această parohie să poată să continue lucrarea lor bună de până acum în biserică, în familie şi în societate“, a precizat chiriarhul.

După Sfânta Liturghie, în biserică a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii locașului de cult care au trecut la Domnul.

În continuare, Părintele Arhiepiscop a rostit o rugăciune de mulţumire  pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi slujitorilor acestei parohii şi a oferit iconiţe celor prezenţi.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştină la care au fost invitaţi toţi cei prezenţi.

***

Biserica a fost ridicată între anii 1901- 1912 pe locul unui mai vechi paraclis prin eforturile unui comitet parohial condus de preotul Radu Ionescu, iar slujba de sfinţire a fost săvârşită de P.S. Nifon Nicolescu al Dunării de Jos în ziua de 29 august 1912.

Pictura murală a fost realizată de Marincea Stănescu, iar icoanele împărăteşti sunt opera pictorului brăilean Matache Orăşeanu.

Ridicată în stil clasic bizantin, în formă de corabie, ctitoria este o construcţie destul de solidă care a avut puţin de suferit de pe urma calamităţilor, spre deosebire de celelalte lăcaşuri brăilene.

În anul 1927, pe cheltuiala parohiei, s-a restaurat pictura interioară precum şi parchetul acestui edificiu. Pentru conservarea lăcaşului în anul 1935 s-au făcut reparaţii exterioare.

Intervenţii pentru restaurarea picturii şi alte reparaţii mai mici au fost făcute în anul 1947, urmare a marelui cutremur care a lovit România în 1940, precum şi în 1958.

Lucrările moderne făcute în oraş, în speţă la Canalul Colector de pe strada Graţiei, au afectat foarte mult biserica, ulterior lăcaşul de cult nemaifiind reabilitat.

În prezent, biserica se află într-un amplu proces de reparaţii la exterior.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook