Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, credincioşii bisericii greceşti din municipiul Galaţi s-au aflat în zi de sărbătoare.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa membrilor comunităţii elene din Galaţi, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din municipiu.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre marelui praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului și însemnătatea acestuia pentru credincioșii de astăzi, subliniind totodată și importanța urcușului duhovnicesc către transfigurarea și spiritualizarea noastră în perioada postului Adormirii Maicii Domnului.

La slujbă au participat şi persoane hipoacuzice, pentru care Sfânta Liturghie a fost transpusă în limbaj mimico-gestual de către preotul Constantin Căuş.

În încheiere, a fost rostită rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor și a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii acestui vechi locaş de cult din centrul oraşului de la Dunăre.

Biserica greacă din municipiul Galaţi a fost întemeiată în anul 1866, când, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie.

Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era episcop al Romanului, alături de arhimandritul Eughenie Xiropotamu.

La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos.

Cladirile din jurul bisericii erau destinate clericilor săi şi şcolii elene confesionale.

De la biserica greacă, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mers la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi acolo unde a oficiat o slujbă de pomenire pentru Episcopul Nifon Niculescu (1909-1921), în timpul căruia, la 6 august 1917, a fost săvârşită slujba de sfinţire a acestui locaş de cult, sub domnia M.S. Regelui Ferdinand I al României şi pe vremea marelui Război european.

Lucrările la construcţia catedralei s-au desfăşurat din 1906 până în 1917. Sarcina de ridicare a măreţei biserici a fost preluată de noul episcop al Dunării de Jos, Nifon Niculescu (1909-1921), după trecerea înaintaşului său, episcopul Pimen, în scaunul de mitropolit al Moldovei. Episcopul Nifon se va strădui să finalizeze lucrările şi să doteze catedrala cu cele necesare slujirii. Mai mult, îl angajează pe pictorul Costin Petrescu, care îmbracă pereţii interiori ai bisericii cu o pictură în ulei, în stil realist. La 6 august 1917, în toiul luptelor de la Mărăşeşti, din Primul Război Mondial, Preasfinţitul Părinte Nifon Niculescu a sfinţit catedrala.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook