Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Andrei“ din municipiul Galați.

După rânduiala specială de scoatere a Sfintei Cruci spre închinare, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa a numeroşi credincioşi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al acestui sfânt locaş.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei, în care se relatează despre vindecarea slăbănogului din Capernaum, a vorbit despre semnificațiile istorice și teologice ale ritualului scoaterii solemne a Sfintei Cruci și despre importanța Postului Adormirii Maicii Domnului în viața creștinului.

„Sfaturile și îndemnurile din Sfintele Evanghelii sunt impulsuri reale de viață. Ele vor fi actuale până la sfârșitul veacurilor și prin ele Mântuitorul Hristos ne arată marea Sa iubire, purtarea Sa de grijă, prezența Sa și șanșa pe care o avem să ne apropiem mai mult așa cum suntem, nu pentru a rămâne așa cum suntem, ci pentru a vedea cât de mult putem crește, învăța și cât ajutor primim de la Domnul.

Trebuie să sărbătorim orice vindecare, iar fiecare clipă de vindecare trebuie văzută ca o salvare. Ea trebuie cunoscută și sărbătorită, adică recunoscut Cel ce ne face sănătoși. [...]

Sfânta Cruce și Sfânta Înviere ne aduce spre tema principală de astăzi care este o minune. În această minune îl întâlnim și pe Mântuitorul și înțelegem de ce există o legătură între Cruce și Maica Domnului și Postul Sfintei Adormiri și de ce toate la un loc ne pot da adevarata bucurie, reală, ca sănătate. Și tema acestei evanghelii și postul și Sfânta Cruce înseamnă sănătate“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Întrucât de astăzi a început Postul Adormirii Maicii Domnului, Părintele Arhiepiscop a rostit la finalul Sfintei Liturghii rugăciunea specială pentru intrarea în post și a adresat câteva îndemnuri credincioșilor pentru parcurgerea așa cum se cuvine a acestei perioade de urcuș duhovnicesc.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți la slujbă și le-a oferit iconițe și revista eparhială „Călăuză ortodoxă“.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook