Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 12 decembrie 2010, biserica „Sfântul Spiridon din Galaţi” şi-a sărbătorit hramul.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi a numeroşi credincioşi din parohie şi din întreg municipiul Galaţi.

Biserica „Sfântul Spiridon” construita în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi. Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate.

Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creindu-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon.

La parohia „Sfântul Spiridon”, funcţionează începând cu sfârşitul lui 2008 şi începutul lui 2009  un Centru de zi pentru copiii. Aici cei 34 de copiii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school”, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul celor peste 40 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu

De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, zilnic iau masa circa 100 de persoane. Al treilea program social derulat aici reprezintă activitatea Cabinetului parohial de Fizioterapie „Sfântul Spiridon”. Aici lucrează, voluntar, mai multe cadre medicale, de serviciile sociale beneficiind, în ultima perioadă, peste 300 de persoane.

În cuvântul său de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a prezentat credincioşilor viaţa şi activitatea misionară şi pastoral-filantropică a Sfântului Spiridon şi a îndemnat credincioşii parohiei să se implice în continuare, în toate activităţile şi programele naţionale şi eparhiale, felicitând pe pc. pr. paroh Vasile Mogoş, precum şi Consiliul şi Comitetul parohial.

După Sfinta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat peste 2000 de pachete cu hrană, pentru credincioşii şi pelerinii veniţi la sărbătoare.

Cu ocazia sărbătoririi sfântului ocrotitor, copiii de la Centrul de zi al parohiei au susţinut un program artistic, constând din imne religioase, colinde şi recitări de poezie. La finalul programului aceştia au primit dulciuri, iconiţe şi cărţi de rugăciune.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook