Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 23 decembrie 2012, a avut loc la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi ediţia a-XXIII-a a Festivalului de datini şi obiceiuri la Naşterea Domnului şi Anul Nou „Tudor Pamfile“. Colindători de pe ambele părţi ale Prutului au venit din judeţele vecine, din Ucraina şi din Republica Moldova să-i colinde pe gălăţeni în Duminica dinaintea de marelui praznic al Naşterii Domnului.

I. Evenimentul a debutat prin săvârşirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la care au participat şi persoane cu dizabilităţi, Sf. Liturghie fiind transpusă şi în limbaj mimico-gestual.

La finalul Sfintei Liturghii o parte din grupurile de colindători - copii, tineri şi bătrâni îmbrăcaţi în costume populare – au interpretat pe soleea Catedralei Arhiepiscopale colinde tradiţionale româneşti, ucrainiene şi moldoveneşti.

II. Festivalul propriu-zis a avut loc pe esplanada din faţa sfântului locaş, unde participanţii au venit călare pe cai, cu plugul mare, cu capra şi ursul, cu steaua, cu tobe, buciumuri şi fluiere, şi cu pancarde pe care era scris numele localitaţii de provenienţă. S-au cântat colinde, s-a jucat capra şi ursul, sau spus pluguşoare, s-a recitat cântece tradiţionale şi a fost multă voie bună.

Fiecare colindător a primit ceai cald şi colăcei tradiţionali.

La evenimnent au luat parte şi preoţii din municipiul Galaţi, purtând pe braţe icoane ale Naşterii Domnului, împodobite cu ştergare tradiţionale româneşti.

Evenimentul a fost organizat, ca-n fiecare an, de Centrul Cultural „Dunărea de Jos„ prin Secţia de Cercetare, Conservare şi Valorificare a Creaţiei şi Tradiţiei Populare, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Tudor Pamfile, cel al cărui nume îl poartă acest festival, s-a născut la 11 iunie 1883 in comuna Ţepu, judeţul Tecuci, fiind scriitor si folclorist român, autor de monografii etnografice referitoare la ocupaţii şi obiceiuri ale poporului român. A trecut la cele veşnice pe 21.10.1921.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook