Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon, parohia gălăţeană care-l cinsteşte ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

În ajun, un sobor de preoţi a oficiat Vecernia şi Litia.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a mulţimii credincioşilor sosiţi la hram atât din parohie, cât şi din întregul oraş.

Pentru a spori evlavia credincioşilor, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon a fost aşezată spre închinare lângă altarul de vară al parohiei.

Copiii de la Centrul de zi aflat în grija parohiei au dat răspunsurile la strană iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşii din parohie.

La final, aceştia au susţinut un microconcert de colinde pentru care au fost răsplătiţi, după tradiţie, cu dulciuri, iconiţe şi cărţi de rugăciuni.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a adresat credincioşilor un cuvânt de învăţătură din faţa altarului de vară şi a felicitat preoţii cu râvnă deosebită în activităţile pastoral-misionare organizate de-a lungul vremii în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în partea social-filantropică, Chiriarhul Dunării de Jos vizitând şi binecuvântând bătrânii cu nevoi speciale, invitaţi special la această sărbătoare şi copii din Centrul de zi al parohiei.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi. Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate.

Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creindu-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon.

La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copiii. Aici cei 40 de copiii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul celor 37 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu. La aceştia se adaugă şi cei 35 de preşcolari care primesc masa de prânz de luni până vineri.

De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, zilnic iau masa circa 70 de persoane.

Al treilea program social derulat aici reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. Aici lucrează, voluntar, un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2013, peste 240 de persoane.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook