Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon, parohia gălăţeană care-l cinsteşte ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

Cu acest prilej, istorica biserică ocrotită de marele ierarh a devenit loc de pelerinaj, mai ales că la acest ceas de sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, aflată în patrimoniul sacru al parohiei, a fost aşezată spre închinare lângă altarul de vară al parohiei.

Sute de credincioşi din municipiu au participat azi la Sfânta Liturghie oficiată de către Chiriarhul Dunării de Jos şi au aşteptat răbdători la rând pentru a primi binecuvântare de la icoana Sf. Ierarh Spiridon.

Copiii de la Centrul de zi aflat în grija parohiei au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi din parohie.

În cadrul slujbei, în faţa Altarului de vară din curtea bisericii, doi tineri preoţi au fost hirotesiţi întru duhovnic.

Tot aici, în cadru festiv, un număr de 16 elevi din parohie cu rezultate deosebite la învăţătură au primit premii în bani, cărţi de zidire sufletească, dulciuri şi fructe.

Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, Chiriarhul Dunării de Jos vizitând şi binecuvântând  copiii aflaţi în grija Centrului de zi. Aceştia au prezentat ierarhului principalele lucrări – icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări ş.a.-  din cadrul atelierelor de creaţie ce se organizează aici, cu sprijinul unor profesori voluntari.

Evenimentul s-a încheiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii bisericii, după care credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.

Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creindu-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copiii. Aici cei 40 de copiii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul celor 37 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.

La aceştia se adaugă şi cei 35 de preşcolari care primesc masa de prânz de luni până vineri. De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, zilnic iau masa circa 70 de persoane. Al treilea program social derulat aici reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. Aici lucrează, voluntar, un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2013, peste 240 de persoane.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook