Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon, parohia gălăţeană care-l cinsteşte ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

Cu acest prilej, istorica biserică ocrotită de marele ierarh a devenit loc de pelerinaj, mai ales că la acest ceas de sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, aflată în patrimoniul sacru al parohiei, a fost aşezată spre închinare lângă altarul de vară al parohiei.

Peste 2000 de credincioşi din municipiu au participat azi la Sfânta Liturghie oficiată de către Chiriarhul Dunării de Jos şi s-au aşezat răbdători la rând pentru a se ruga la icoana Sf. Ierarh Spiridon.

Copiii de la Centrul de zi aflat în grija parohiei au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi din parohie.

Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, când toţi copiii Centrului de zi al parohiei au primit daruri ce au constat în cărţi de zidire sufletească, dulciuri şi fructe.

Cu prilejul hramului, copiii acestui Centru social au prezentat ierarhului şi credincioşilor un program de colinde tradiţionale româneşti.

În cadrul unor ateliere de creaţie ce se organizează aici, cu sprijinul unor profesori voluntari, copiii reuşesc să realizeze icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări şi alte lucruri specifice vârstei lor.

Evenimentul s-a încheiat cu slujba de pomenire pentru ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice şi pentru făuritorii Marii Uniri, după care credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.

Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creându-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copii. Aici cei 80 de copii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul a 25 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.

De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, în care zilnic iau masa 80 de persoane.

Al treilea program social derulat la această parohie reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. În acesta lucrează voluntar un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2018, aproximativ 300 de persoane.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook