Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Praznicul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a prilejuit şi anul acesta o bucurie duhovnicească pentru credincioşii brăileni întrucât impunătoarea Catedrală din inima municipiului Brăila şi-a sărbătorit hramul.

După tradiţie, bucuria hramului a continuat şi în a doua zi de sărbătoare, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor din municipiul Brăila, a autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroşi profesori şi oameni de cultură.

La finalul sfintei slujbe, copii din cadrul programului catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ şi tineri voluntari brăileni, în simfonie cu membrii Corului mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă au susţinut un bogat program de colinde şi poezii specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Acestora li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Comunităţii persoanelor cu dizabilităţi, de la biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici“, coordonaţi şi îndrumaţi de pc. pr. capelan Adrian Vanghele, care le-a transpus Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual.

La final, 15 tineri olimpici de la Liceul Sportiv şi Liceul de Arte „Hariclea Darclee“ din Brăila au fost premiaţi de către chiriarhul Dunării de Jos, oferindu-li-se diplome, premii în bani, icoane şi cărţi de zidire sufletească.

Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea darurilor pentru copiii participanţi la Sfânta Liturghie şi binecuvântarea tradiţionalei agape frăţeşti pregătită pentru persoanele cu dizabilităţi şi nu numai.

***

Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 200 de persoane, o grădiniţă, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească.

Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila fucţionează şi un punct de lucru al Agenţiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române aşezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian. Binecuvântarea şi inaugurarea sediului au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al României.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook