Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 27-a după Rusalii, credincioşii parohiei Barcea III din nordul judeţului Galaţi au participat la slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la noua biserică din localitatea Barcea, ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Antim Ivireanul.

Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, între care copii şi tineri atât din Barcea, cât şi din localităţile învecinate.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a sfințit antimisul noii biserici din comuna Barcea, județul Galați, și a binecuvântat cu aghizamă pereții bisericii și icoanele.

După momentul stropirii cu aghiasmă, ierarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre necesitatea edificării unui locaș de închinare, mai ales acolo unde comunitatea credincioșilor solicită aceasta.

 De asemenea, Părintele Arhiepiscop a asemănat biserica cu peștera din Betleem, locul unde îl primim pe Mântuitorul Hristos.

”O mare binecuvântare, mângâiere și bucurie aduce Dumnezeu mai înainte de a ne apropia duhovnicește de înțelesurile peșterii de la Betleem în care S-a născut Domnul nostru Iisus Hristos. Aici se naște o nouă peșteră ca și a Betleemului în frumoasa localitate Barcea, în noua parohie ocrotită de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Ierarh Antim Ivireanul pentru a marca în acest an dedicat satului românesc, lucrarea preotului și a primarului gospodar care au făcut posibilă, deocamdată, finalizarea acestui paraclis de la demisol ca o grotă a Betleemului. [...]

Înainte de marea sărbătoare a Nașterii Domnului primim un mare dar, un nou altar, o nouă comunitate și o nouă familie creștină. Pentru toate acestea mulțumim lui Dumnezeu și celor care au făcut posibilă această împlinire care, în anul viitor, cu siguranță va crește până la crucea de pe turlă“, a spus chiriarhul.

Cu acest prilej, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru cei doi patriarhi comemorați anul acesta în Patriarhia Română, pentru ctitorii, preoții, învățătorii și primarii vrednici din această localitate, trecuți la cele veșnice.  

La final, toți credincioșii prezenți la biserică au fost binecuvântați și au primit din partea ierarhului iconițe.

Parohia Barcea III a fost înfiinţată, prin Decizie chiriarhală, în februarie 2014. În data de 9 octombrie 2016, ierarhul Dunării de Jos a pus piatra de temelie pentru noua biserică, iar lucrările de construcție la noul locaș de cult au început în anul 2017.

După doi ani de eforturi din partea preotului, a comunității și a autorităților locale, s-a reușit construirea demisolul până la cota 0 și amenajarea acestuia cu cele necesare slujirii.

Preotul paroh Ionuţ Dorin Crişan, a fost hirotonit de către chiriarhul Dunării de Jos la data de 8 septembrie 2015 și până la această dată a slujit la parohia Barcea Veche, din aceeaşi localitate.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook