Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon, parohia gălăţeană care-l cinsteşte ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

Cu acest prilej, istorica biserică ocrotită de marele ierarh a devenit loc de pelerinaj, mai ales că la acest ceas de sărbătoare, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, aflată în patrimoniul sacru al parohiei, a fost aşezată spre închinare lângă altarul de vară al parohiei.

În ziua praznicului,  Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a numeroşi credincioşi din urbea gălăţeană, profesori şi oameni de cultură, dar şi a celor 80 de copii de la Centrul de zi al parohiei.

Peste 3000 de credincioşi din municipiu s-au aşezat răbdători la rând pentru a se ruga la icoana Sfântului Ierarh Spiridon.

Copiii de la Centrul de zi aflat în grija parohiei au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi din parohie.

La slujbă au fost prezenţi şi membrii grupului folcloric „Ştefanienii“ din localitatea Piscu, judeţul Galaţi, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

În omilia adresată credincioșilor, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Spiridon şi despre lucrarea misionară frumoasă din această parohie evidenţiată prin programele liturgice, educaţionale şi social-filantropice.

„Impresionantele manifestări liturgice, mai întâi, apoi cele educaţionale pentru cei 80 de copii care frecventează şcoala Sfântul Spiridon de aici din oraş, tradiţiile populare ale satului românesc prezentate orăşenilor, atât prin olarii de la Braniştea, cât şi prin prezentarea obiectelor din casa tradiţională românească, sunt doar câteva din faptele izvorâte din iubirea Mântuitorului revărsată în marele arhiereu iubitor de păstoriţii săi, Sfântul Spiridon, care ne lasă impresia că ar fi născut în această parohie. Sfântul Spiridon este prezent în mijlocul credincioşilor prin icoana sa făcătoare de minuni, prin hărnicia şi devotamentul preoţilor şi prin cei 25 de profesori care formează echipa de cadre didactice din cadrul Centrului social ocrotit de acest sfânt.

Aceşti copii sunt o icoană a Sfântului Spiridon şi a vieţii frumoase, mai înainte de a-L aştepta pe Domnul Hristos să ne bucure în casele, în sufletele şi în viaţa noastră a tuturor“, a spus ierarhul.

În continuare, copiii acestui Centru social au prezentat ierarhului şi credincioşilor un program de colinde tradiţionale româneşti şi o scenetă dedicată satului românesc.

Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, când toţi copiii Centrului de zi al parohiei au primit daruri ce au constat în cărţi de zidire sufletească, dulciuri şi fructe.

Cu acest prilej, parohia a organizat şi o expoziţie tematică, în care au fost prezentate obiecte de artizanat specifice satului românesc tradiţional, costume populare, unelte de lucru din gospodării, icoane vechi, ştergare, vase de lut şi alte lucruri prezente în casa şi în gospodăria ţăranului român.

În cadrul unor ateliere de creaţie ce se organizează aici, cu sprijinul unor profesori voluntari, copiii reuşesc să realizeze icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări şi alte lucruri specifice vârstei lor.

Evenimentul s-a încheiat cu slujba de pomenire pentru patriarhii Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi pentru ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice, după care credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă frăţească.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.

Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creându-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copii. Aici cei 80 de copii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul a 25 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.

De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, în care zilnic iau masa 80 de persoane.

Al treilea program social derulat la această parohie reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. În acesta lucrează voluntar un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind, în anul 2019, aproximativ 300 de persoane.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook