Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit astăzi, 7 decembrie 2020, o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestui sfânt locaş trecuţi în veşnicie, întrucât în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, catedrala gălăţeană îşi sărbătoreşte unul dintre ocrotitorii spirituali.

Aşezarea pietrei de temelie pentru biserica reprezentativă a Eparhiei Dunării de Jos închinată Sfântului Ierarh Nicolae, a fost pusă la data de 27 aprilie 1906 sub păstorirea Episcopului Pimen Georgescu.

În data de 12octombrie 2000, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, împreună cu Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Române, au sfinţit Sfânta Masă a catedralei şi au consacrat ca ocrotitor alături de Sfântul Ierarh Nicolae, pe Sfântul Apostol Andrei. La 17 octombrie 2006, sfântul locaş a fost resfinţit, în cadrul manifestărilor prilejuite de ani­versarea unui secol de la aşezarea pietrei de temelie.

Între ctitorii pomeniţi astăzi în Catedrala din Galaţi s-au numărat: Regele Carol I, Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Regina Maria, Patriarhul Nicodim Munteanu, Episcopul Pimen Georgescu şi Episcopul Nifon Niculescu.

 

Tot astăzi, biserica din municipiul Galaţi care o are ca ocrotitoare spirituală pe Sfânta Muceniţă Filofteia a îmbrăcat haină de sărbătoare.

Sfânta Liturghie din ziua hramului, a fost oficiată de preoţii acestei biserici din municipiul Galați. La slujbă a participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a ținut un cuvânt de învățătură despre viaţa şi sfârşitul mucenicesc al Sfintei Filofteia.

Mulţi credincioşi au venit astăzi la această biserică situată la intrarea în municipiul Galați dorind să mulţumească Bunului Dumnezeu și Sfintei Filofteia pentru tot ajutorul primit şi să se roage pentru sănătatea, mângâierea şi mântuirea semenilor noştri aflaţi în nevoi, în suferinţe şi în boli.

În cadrul slujbei, la momentul cuvenit, mai mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine şi au primit daruri din partea bisericii.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra acestei comunități parohiale și parastasul pentru ctitorii, preoţii și ostenitorii parohiei, trecuţi la cele veşnice.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian  le-a oferit credincioşii prezenţi iconiţe cu chipul Sfintei Muceniţe Filofteia șii-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook