Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Praznicul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos a prilejuit şi anul acesta o bucurie duhovnicească pentru credincioşii brăileni întrucât impunătoarea Catedrală din inima municipiului Brăila şi-a sărbătorit hramul.

După tradiţie, bucuria hramului a continuat şi în a doua zi de sărbătoare, când Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa evlavioşilor credincioşi din municipiul Brăila.

La slujbă au participat şi copiii din cadrul programului catehetic parohial „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

Acestora li s-au alăturat şi reprezentanţi ai Comunităţii persoanelor cu dizabilităţi, de la biserica cu hramul „Sfinţii 40 de Mucenici“, din apropierea catedralei brăilene.

La momentul cuvenit, câţiva copii purtați pe brațe de părinții lor au fost împărtășiți cu Sfinte Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, Corului mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă au susţinut un bogat program de colinde specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Evenimentul s-a încheiat cu împărţirea darurilor pentru copiii participanţi la Sfânta Liturghie şi binecuvântarea hranei pregătită şi oferită celor 200 de persoane asistate în cadrul Centrului social care funcţionează la această parohie.

***

Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 200 de persoane, o grădiniţă, un Centru pentru tineret, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească.

Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila fucţionează şi un punct de lucru al Agenţiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române aşezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian. Binecuvântarea şi inaugurarea sediului au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al României.

În prezent, în pronaosul bisericii sunt realizate lucrări de pictură în tehnica frescă.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook