Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Seria manifestărilor liturgice, misionare, cultural-educative şi social-filantropice desfăşurate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu prilejul sărbătorii ocrotitorul spiritual al municipiului Brăila au culminat astăzi, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în biserica brăileană închinată sfântului din Mira Lichiei.

Şi în acest an, foarte mulţi credincioşi brăileni au venit la biserica „Sfântul Nicolae“ din zona centrală a oraşului Brăila pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească şi a se închina cu evlavie la moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Ierarh Nicolae, aduse din patrimoniul sacrul al Reşedinţei Arhiepiscopale şi aşezate spre închinare într-un spaţiu special din apropierea locaşului de cult.

La slujba oficiată de ierarhul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, au participat autorităţi locale, profesori, oameni de cultură, elevi şi numeroşi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa şi minunile săvârşite de Sfântul Ierarh Nicolae, model de apărător al dreptei credinţe, de blândeţe şi de iubire a celor aflaţi în nevoi.

În cadrul predicii, chiriarhul Dunării de Jos a evidenţiat misiunea jertfelnică a preoţilor care au prelungit dragostea şi dărnicia la casele semenilor nevoiaşi şi lucrarea atât de necesară a cadrelor medicale, desfăşurată cu dedicare şi dăruire în această perioadă dificilă de pandemie prin care trecem.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc şi credincioşi prezenţi la slujbă au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a premiat 9 tineri de la câteva licee şi colegii din judeţul Brăila, care au obţinut rezultate deosebite la concursurile şcolare.

Tinerii au primit diploma eparhială „Tinereţe şi credinţă“, premii substanţiale în bani şi cărţi de zidire sufletească, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Şiceilalţi copii prezenţi la slujbă au primit în această zi daruri de la Moş Nicolae, parohia pregătind în acest scop peste 200 de pachete cu alimente, dulciuri şi alte daruri de suflet.

De asemenea, în săptămâna premergătoare sărbătorii de astăzi, 250 de elevi din judeţul Brăila au primit diplome şi daruri în semn de apreciere pentru participarea la concursul eparhial de eseuri intitulat „Şi eu sunt un copil cuminte şi aştept pe Sfântul Nicolae“.

La final, Părintele Arhiepiscop şi credincioşii prezenţi au interpretat colinde tradiţionale şi alte cântări bisericești specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.

Pe parcursul celor două zile în care raclele cu părticele din moaştele Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Ierarh Nicolae au fost aşezate la venerare în baldachinul special amenajat la această biserică brăileană, mulţi credincioşi au continuat să se închine, cu respectarea strică a distanţării fizice şi a normelor igienico-sanitare în vigoare.

Pr. Rareş Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook