Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în ziua de 12 decembrie, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Spiridon se află în zi de sărbătoare.

Cu acest prilej, istorica biserică ocrotită de marele ierarh a devenit loc de binecuvântare şi de bucurie pentru numeroşii credincioşi care au venit cu evlavie la această biserică situată în centrul oraşului Galaţi pentru a participa la Sfânta Liturghie din ziua hramului şi a se închina la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, aflată în patrimoniul sacru al parohiei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Între credincioşii prezenţi la slujbă s-au aflat profesori şi oameni de cultură, dar şi copiii de la Centrul de zi al parohiei, care au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi.

În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Spiridon şi despre programele liturgice, educaţionale şi social-filantropice de la această parohie desfăşurate cu multă implicare şi dragoste pentru mulţi semeni nevoiaşi, tineri şi vârsnici.

La momentul liturgic cuvenit, cucernicul diacon Constantin Robert Tiber a fost hirotonit întru preot pe seama Capelei cu hramul Sfântul şi Dreptului Lazăr şi Sfântul Ierarh Ignatie Teoforul” din cadrul Centrului de zi pentru copii al acestei parohii.

În continuare, copiii acestui Centru social au prezentat ierarhului şi credincioşilor un program de colinde tradiţionale româneşti şi poezii despre Naşterea Domnului.

Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, când toţi copiii Centrului social al parohiei au primit daruri ce au constat în dulciuri, fructe, iconiţe şi cărţi de zidire sufletească.

În contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual, în zile premergătoare hramului, parohia a organizat mai multe activităţi filantropice pentru 100 de copii nevoiaşi, 20 familii cu posibilităţi materiale reduse şi pentru cei 160 de bătrâni singuri din cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice „Sf. Spiridon“ din Galaţi.

În fiecare lună această parohie gălăţeană oferă ajutoare semenilor nevoiaşi în valoare de aprox. 10.000 lei.

Între multiplele activităţi desfăşurate cu cei 80 de copii ai Centrului social parohial se numără şi cele organizate în cadrul unor ateliere de creaţie, cu sprijinul unor profesori voluntari, în care copiii reuşesc să realizeze icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări şi alte lucruri specifice vârstei lor.

Astăzi, în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru dăruirea şi efortul depus în educarea tinerilor, cei 25 de voluntari parohiali au primit diplome şi daruri din partea parohiei.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu o slujbă de mulţumire şi un parastas pentru ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice, după care mulţi credincioşi au continuat să se închine la icoana Sfântului Spiridon, aşezată la altarul de vară al parohiei.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.

Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creându-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copii. Aici cei 80 de copii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul a 25 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.

De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, în care zilnic iau masa 80 de persoane.

Al treilea program social derulat la această parohie reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. În acesta lucrează voluntar un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind în fiecare an aproximativ 300 de persoane.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook