Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, Praznicul NaşteriiDomnului nostru Iisus Hristos, este prilej de mare bucurie duhovnicească pentru slujitorii şi credincioşiide la Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila pentru că la această zi de sărbătorea pentru  este ziua hramului.

După tradiţie, bucuria hramului continuă la această biserică brăileană şi în a doua zi după marele praznic, întrucât Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, se află în urbea brăileană pentru a săvârşit Sfânta Liturghie în impunătoarea Catedrală din centrul acestui municipiu.

La slujba arhierească au participat numeroşi credincioşi din Brăilaşi copiii din cadrul programului catehetic parohial „Hristos împărtăşit copiilor“, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc.

Acestora li s-au alăturat Grupul de copii din localitatea Mărtăceţi, judeţul Brăila, cu care această parohie este înfrăţită, Grupul folcloric „Chiralina“ din Brăila şi Corului mixt „Trison“ al Şcolii Populare de Artă, care au susţinutla chinonic şi un un bogat program de colinde şi cântece de stea.

La momentul cuvenit, mulţi dintre copiii prezenţi la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a oferit iconiţeşi daruri colindătorilor care au vestit Naşterea Domnului.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea hranei pregătită şi oferită celor aproximativ 200 de persoane asistate în cadrul Centrului social care funcţionează la această parohie.

În săptămâna premergătoare hramului, parohia a oferit pachete cu alimente şi alte daruri copiilor orfani, bătrânilor cu posibilităţi materiale reduse, deţinuţilor tineri din Penitenciarul de la Tichileştişi altor semeni nevoiaşi aflaţi în evidenţele parohiei. Valoarea acestor ajutoare dăruite în aceste zile de sărbătoare a fost de 30.000 de lei.

***

Catedrala „Naşterea Domnului“ din municipiul Brăila se numără printre primele biserici ale cărei piatră de temelie a fost aşezată imediat după evenimentele din 1989, la data de 16 aprilie 1990, în ziua a doua a praznicului Învierii Domnului. După numeroase eforturi şi extraordinare investiţii financiare, la data de 26 decembrie 2005 s-a săvârşit slujba de binecuvântare a altarului catedralei brăilene, de către chiriarhul Dunării de Jos, ÎPS Părinte Casian.

Un important proiect aflat în derulare la această parohie îl reprezintă Aşezământul cultural şi social-filantropic, unde funcţionează o cantină la care servesc masa zilnic gratuit aproximativ 200 de persoane, o grădiniţă, un Centru pentru tineret, precum şi un magazin bisericesc cu obiecte de colportaj şi carte de zidire sufletească.

Din 27 noiembrie 2014, la Catedrala „Naşterea Domnului“ din Brăila fucţionează şi un punct de lucru al Agenţiei de Pelerinaj „Basilica Travel“ al Patriarhiei Române aşezat sub ocrotirea spirituală a Sfântului Cuvios Ioan Casian. Binecuvântarea şi inaugurarea sediului au fost săvârşite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul oraşului Galaţi şi al României.

Pr. Rareş Bucur

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook