Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 1 decembrie, de sărbătoarea Zilei Naţionale a României, în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în bisericile parohiale, mănăstirile şi în şcolile de teologie ortodoxă din Eparhia Dunării de Jos, a fost oficiată slujba de Tedeum la care au fost pomeniţi eroii jertfiţi pentru unitatea şi libertatea neamului românesc, precum şi personalităţile bisericeşti şi civile care au contribuit la înfăptuirea unităţii naţionale a românilor.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba de Tedeum la sărbătoarea Naţională a României a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos,împreună cu un sobor de preoţişi diaconi.

Momentul liturgic şinaţional deopotrivă a reunit reprezentanţi ai autorităţilor locale, militari din Garnizoana Galaţi, veterani de război şi alţi credincioşi.

În cuvântul de învăţătură adresat participanţilor la acest eveniment, Înalptreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a evidenţiat patriotismul înaintaşilor noştri, dublat de credinţa în Dumnezeu şi dragostea faţă de valorile naţionale.

Ierarhul Dunării de Jos a mai arătat că cel care a adus credinţa creştină în zona noastră este primul apostol al Domnului Hristos, Sfântul Andrei, iar Ziua Naţională reprezintă pentru gălăţeni şi o confirmare a faptului că oraşul Galaţi a fost primul municipiu din România care în urmă cu treizeci de ani l-a primit ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Andrei.

Evenimentul de la Catedrala Arhiepiscopală a fost prelungit în Cimitirul „Eternitatea“ din Galaţi, unde a fost intonat imnul naţional al României, după care un sobor de preoţi din cadrul protopopiatului Galaţi a săvârşit slujba Parastasului pentrueroii patriei. Ceremonialul din cimitirul central al oraşului s-a încheiat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor.

În continuare, pe strada Brăilei, una dintre arterele principale de circulaţie din Galaţi, a avut loc ceremonialul şi parada militară.

După intonarea imnul de stat al României, evocarea importanței zilei de 1 Decembrie, prezentarea mesajului din partea Guvernului şi o serie de momente artistice, a urmat parada militară cu prezentarea personalului şi a mijloacelor tehnice de intervenţie.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook