Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Manifestările pastoral-misionare dedicate Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorului spiritual al municipiului Brăila, au debutat astăzi, 4 decembrie 2022, prin aducerea sfintelor moaşte ale Sfântului Apostol Andrei şi  ale Sfântului Nicolae în mijlocul deţinuţilor din Penitenciarul Brăila şi apoi în mijlocul tuturor brăilenilor participanţi la procesiunea „Călători pe cărările sfinţilor“.

În curtea interioară a penitenciarului, ierarhul Dunării de Jos împreună cu un sobor de clerici din protoieria Brăila, în prezenţa conducerii instituţiei de detenţie, a cadrelor angajate şi a deţinuţilor, a oficiat slujba Acatistului Sfântului Ierarh Nicolae şi au fost rostite rugăciuni către Milostivul Dumnezeu pentru sănătatea şi ajutorul celor aflaţi în acest penitenciar.

Pentru a aduce binecuvântare şi bucurie persoanelor private temporar de libertate în această perioadă a sărbătorilor şi pentru a spori evlavia celor prezenţi, au fost aduse spre închinare din patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale, cele două racle cu părticele din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae ale Sfântului Apostol Andrei.

După slujbă, deţinuţii s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte, primind iconiţe din partea ierarhului locului.

La final, 30 de deţinuţi implicaţi în activităţile cultural-educaţionale şi care nu sunt vizitaţi, au fost răsplătiţi cu daruri de Moş Nicolae - obiecte de igienă personală, fructe, cărţi de rugăciune şi iconiţe.

Conducerea penitenciarului a mulţumit Părintelui Arhiepiscop pentru acest program dedicat semenilor noştri aflaţi în detenţie şi mult aşteptat de către aceştia.

Începând cu ora 16.30, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian împreună cu 100 de preoţi din Galaţi şi Brăila, cu copii şi tineri de la şcolile şi liceele brăilene, cu numeroşi tineri îmbrăcaţi în portul popular al zonei Dunării de Jos, precum şi cu credincioşi de toate vârstele, purtând pe braţe raclele cu moaştele Sfântului Ierarh Nicolae şi ale Sfântului Apostol Andrei, au pornit în procesiune de la biserica „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“, pe Calea Călăraşilor, până la biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae.

Odoarele sfinte au fost aşezate spre închinare în baldachinul special amenajat pe esplanada acestei biserici, unde vor rămâne până la sfârşitul manifestărilor duhovniceşti prilejuite de cinstirea Sfântului Ierarh Nicolae în municipiul Brăila.

În continuare, în biserica ”Sfântul Nicolae”, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Vecerniei unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae, evidenţiind totodată rolul important pe care sfinţii îl au în viaţa credincioşilor.

După momentul liturgic din biserică, rând pe rând până târziu în noapte, foarte mulţi credincioşi s-au închinat şi au sărutat cu evlavie sfintele moaşte.

Credincioşii se pot închina sfintelor moaşte la biserica „Sf. Nicolae“ din municipiul Brăila, până în data de 6 decembrie 2022, când, după Sfânta Liturghie arhierească sfintele moaşte se vor întoarce la Galaţi.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook