Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie în capela restaurată a Palatului Episcopal, astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Hramul de astăzi este sărbătoarea istorică a Paraclisului din cadrul vechiului Palat Episcopal, rânduită ca atare de episcopul Partenie Clinceni al Dunării de Jos.

La slujbă au participat numeroşi oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituţii muzeale din judeţ şi municipiu, dar şi simpli credincioşi.

Un grup de copii ai Centrului de Tineret din parohia Lieşti şi o parte dintre elevii Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei“ din Galaţi au oferit răspunsurile liturgice la strană, după care, cei pregătiţi în acest scop, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat cuvenita slujbă de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

Totodată, a fost pomenit şi renumitul artist plastic şi om de cultură gălăţean, Sergiu Dumitrescu, la împlinirea unui an de la trecerea sa în veşnicie.

În continuare, cei prezenţi au vizitat expoziţia de icoane restaurate în cadrul Atelierului de Restaurare al Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, dar şi expoziţia etnografică „În prag de sărbătoare“.

Totodată, ierarhul a prezentat oaspeţilor Evanghelia greco-română din anul 1693, tipărită de Sfântul Antim Ivireanul la Snagov şi Liturghierul de la 1741, proapăt restaurate de către specialişti.

Din lumina prezenţei Mântuitorului Iisus Hristos la templu, la 40 de zile de la Naşterea Sa, am primit şi noi lumină din lumina pe care Biserica a aşezat-o în icoană. La Muzeul istoric al Eparhiei, după Sfânta Liturghie în capelă, am admirat expunerea sfintelor icoane, a celor vechi, restaurate, şi a celor noi, dar, în acelaşi timp am învăţat că aşa cum se restaurează şi se luminează chipul Domnului din icoană, tot aşa, prin lumina credinţei, în faţa icoanelor şi a candelelor, ne luminăm mintea, chipul şi devenim slujitori autentici ai frumuseţii în viaţa noastră de zi cu zi!“, a subliniat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Pentru merite deosebite în promovarea istoriei, culturii şi spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos, Înaltpreasfinţia Sa a primit distincţia „Patrimonium Sanctum“ a Muzeului Eparhial.

Evenimentul de la hramul istoric al Palatului Episcopal, deschide în mod solemn seria manifestărilor teologice, spiritual-culturale, patrimoniale şi de restaurare, în anul dedicat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române sfintelor icoane, iconarilor și pictorilor bisericești, precum şi Patriarhului Justinian și apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română.

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook