Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, preoţii din protopopiatul Galaţi s-au întrunit în conferinţa pastoral-administrativă corespunzătoare lunii februarie.

Întrunirea a debutat în istorica biserică „Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiu, prin oficierea, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, a slujbei Sfintei Liturghii, în comuniune euharistică cu toţi preoţii din protopopiat.

Cu acest prilej, ierahul a subliniat sensurile şi temeiurile profunde ale cinstirii icoanelor în Biserică, în casele creştinilor şi în viaţa de zi cu zi: „Ne-a binecuvântat Dumnezeu astăzi, în această  veche biserică, fostă catedrală eparhială, mai întâi prin slujirea Sfintei Liturghii şi împreună-cuminecarea cu toţi slujitorii din acest protopopiat. Am avut, apoi, şansa să reflectăm adânc asupra prezenţei Mântuitorului, a Maicii Domnului, a sfinţilor şi Tainelor Bisericii în iconă.

De asemenea, astăzi am început analizele duhovniceşti, teologice şi misionare în această protoierie, activităţi închinate rolului mântuitor, catehetic, misionar, cultural şi artistic al sfintelor icoane în viaţa noastră, în familie, în şcoală, în instituţii şi în sfintele lăcaşuri. Credem că o biserică în rugăciune, cu păstorii de suflete laolaltă, reprezintă o icoană reuşită a sfintei noastre credinţe strămoşeşti!“.

Lucrările propriu-zise s-au desfăşurat în sala de conferinţe a protopopiatului, în prezenţa membrilor Permanenţei Consiliului Eparhial.

Principalele puncte de pe ordinea de zi le-au constituit câteva teme din Programul-cadru aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2017, „al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti“. În baza acestora, au fost prezentate programele liturgice, duhovniceşti, pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice, la nivelul Eparhiei Dunării de Jos, aprobate în cadrul Adunării eparhiale de la începutul acestei luni.

La acestea s-au adăugat numeroase alte propuneri venite din rândul slujitorilor, care privesc: programul liturgic şi catehetic din perioada Postului Mare, rolul spovedaniei în viaţa duhovnicească a tinerilor şi aspecte practice legate de buna administrare a parohiilor.

La dezbateri au fost invitaţi şi reprezentanţi ai unor instituţii autorizate, care au oferit preoţilor asistenţă de specialitate cu privire la paza, protecţia şi asigurea clădirilor şi bunurilor sacre şi de patrimoniu.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook