Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit Sfânta Liturghie în capela Palatului Episcopal, astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos.

Hramul de astăzi este sărbătoarea istorică a Paraclisului din cadrul vechiului Palat Episcopal, rânduită ca atare de episcopul Partenie Clinceni al Dunării de Jos.

La slujbă au participat numeroşi oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituţii muzeale din judeţ şi municipiu, membrii Consiliului Eparhial, dar şi simpli credincioşi.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat cuvenita slujbă de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

Totodată, a fost pomenit şi renumitul artist plastic şi om de cultură gălăţean, Sergiu Dumitrescu, la împlinirea a doi ani de la trecerea sa în veşnicie.

În continuare, Chiriarhul Dunării de Jos, împreună cu membrii Consiliului au vizitat Expoziţia temporară „Artă şi Ceremonial la mesele regale“, realizată în colaborare cu Muzeul Național Peleș, obiectele expuse fiind prezentate invitaţilor de către Părintele Arhiepiscop, cu realizarea unei incursiuni în trecutul istoric românesc şi evidenţierea datelor şi evenimentelor importante ce au marcat istoria acestei ţări.

Evenimentul de astăzi, s-a încheiat cu un mini-concert de muzică clasică şi de cameră realizat de artişti ai Teatrului Muzical „Nae Leonard“ din Galaţi.

***

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook