Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În primele 4 zile ale Postului Mare, în toate bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Dunării de Jos, se săvârşeşte slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul.

La ceas de seară, într-o atmosferă de evlavie deosebită, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, slujba Canonului cel Mare.

Interpretarea deosebită a cântărilor a fost și în acest an mijlocul prin care rugăciunile și mărturisirile emoționante cuprinse în aceast imn al pocăinței au devenit izvorul și forma cea mai intimă a vieții noastre.

La slujbă au participat şi o parte dintre elevii seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galați, care au oferit şi răspunsurile liturgice, dar şi numeroşi credincioşi.

La finalul fiecărei zile, Chiriarhul Dunării de Jos ţine câte un cuvânt de folos duhovnicesc celor prezenţi la slujbă.

***

Cunoscută drept „Canonul lacrimilor“, această creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe.

Canonul cel Mare este un canon de pocăinţă, adică un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcătuit din 9 cântări bogate, compuse la rândul lor din stihiri scurte de pocăinţă, ritmate de invocaţia „Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!“, cerere care aminteşte de rugăciunea vameşului din prima duminică a perioadei Triodului.

Deodată meditaţie biblică şi rugăciune de pocăinţă, Canonul Sfântului Andrei Criteanul este un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, luminată de citirea Sfintei Scripturi. Sufletul care se pocăieşte plânge ca nu a urmat pilda luminoasă a drepţilor virtuoşi, ci robia patimilor arătate în mulţi păcătoşi, dintre care unii nu s-au pocăit, iar alţii s-au mântuit tocmai fiindcă s-au pocăit.

„Ziditorule, făcându-mă lut viu, ai pus întru mine trup și oase, și suflare de viață. Dar, o, Făcătorul meu, Mântuitorul meu şi Judecătorule, primeşte-mă pe mine, cel ce mă pocăiesc“ (din Cântarea 1 a Canonului Sfântului Andrei Criteanul).

Rugăciune, pocăință și lumina iertării la Canonul cel Mare de la Catedrala Arhiepsicopala din Galați

Canonul cel Mare în Protoieria Tecuci

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook