Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfinţii Cuvioşi Părinţi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestările pastoral-misionare organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În ajunul sărbătorii, la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioşi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia

Pentru a spori evlavia şi bucuria duhovnicească a credincioşilor prezenţi la hramul acestei parohii, o delegaţie a Centrului Eparhial a adus racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian, aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei.

Aici, sfintele moaşte au fost întâmpinate de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian care, înconjurat de un sobor de preoţi din municipiul Galaţi a săvârşit slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia, la finalul căreia a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat aspecte din viaţa acestor doi mari sfinţi ai Bisericii noastre, amintind, totodată, de bucuria şi binecuvântarea lui Dumnezeu pe care le avem prin prezenţa sfinţilor în mijlocul credincioşilor.

Apreciind frumuseţea şi lucrarea acestei biserici gălăţene, Chiriarhul Dunării de Jos a precizat că „această biserică este o boltă a spiritualităţii patristice, aşezată într-un loc foarte important, fiind ca o pasăre măiastră luptătoare care verticalizează, cheamă la smerenie şi sfinţeşte. Înălţimea la care ne cheamă aceşti doi sfinţi este o înălţime a omului smerit, care Îl caută în smerenie pe Dumnezeul Slavei şi Îl aduce în sufletele, minţile şi inimile noastre“.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi au sărutat sfintele moaşte care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană, se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către 20 familii defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a oferit peste 250 de pachete cu alimente credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

În prezent, se execută lucrări de pictură interioară în tehnica „fresco“ în turla mare.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi, cât şi în celelalte biserici ale Eparhiei, înălţându-se în acelaşi timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei, Brăila, la cantina socială ce este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan Casian a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 85 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

De la începutul anului 2018, în cadrul acestei cantine  s-au derulat diverse  ateliere și activități educative, ce au avut ca scop oferirea unui cadru adecvat de petrecere a timpului liber și de educație pentru copii proveniți din familiile asistate social, înscrise pe listele de beneficiari ai cantinei.

Atât copiii, cât și părinții lor au participat în această perioadă, cu drag și multă bucurie, la derularea atelierelor, unde au avut posibilitatea de a confecționa mărțișoare și felicitări specifice primăverii.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook