Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi s-a desfăşurat joi, 14 februarie, vernisajul expoziției tematice despre măiestria şi frumuseţea unor obiecte tradiţionale vechi din zona Covurluiului, intitulată Ștergarul, între simbol și utilitate“.

Evenimentul, găzduit de Centrul Cultural „Dunărea de Jos“ din Galaţi în Salonul Artelor, a fost organizat cu sprijinul Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi a Muzeului „Hortensia Papadat Bengescu“ din localitatea Iveşti.

Manifestarea cultural-artistică şi educativă a fost realizată în urma cercetărilor efectuate de specialiști din cadrul Serviciului Cercetare, Conservare și Valorificare a Creației și Tradiției Populare al Centrului Cultural din Galaţi.

Cercetările s-au derulat pe parcursului anului 2018 în mai multe localități din județul Galați și în urma acestor acţiuni au fost selectate 120 de obiecte de provenienţă populară din cadrul muzeului local „Hortensia Papadat Bengescu” din Iveşti, cele mai reprezentative fiind din colecția personală a preotului Ioan Vasile, slujitor în comuna Ivești.

Vizitatorii, între care preoţi, profesori, oameni de cultură şi numeroşi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, au avut posibilitatea de a admira prosoape, mileuri, lucrări brodate sau cusute, precum şi câteva cataloage şi albume vechi ce cuprind tehnici şi modalităţi de realizare a obiectelor tradiţionale.

De asemenea, participanţii au putut afla detalii despre locul, provenienţa, folosinţa şi mesajul acestor deosebite obiecte.

Ștergarul, obiect de utilitate casnică în satul tradițional, regăsit în toate ritualurile de trecere, reprezintă una dintre cele mai importante piese de țesătură din patrimoniul material, în care se regăseşte măiestria realizării ornamentelor, cu semne și simboluri care vorbesc peste timp de viața cotidiană a țăranului român.

Expoziţia face parte din seria activităţilor organizate în Arhiepiscopie Dunării de Jos în contextul „Anului omagial al satului românesc” şi implicării preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari în cunoaşterea şi transmiterea valorilor satului românesc.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook