Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 18 februarie 2019 s-au împlinit 29 de ani de când Arhipăstorul acestei de Dumnezeu binecuvântată eparhie a fost hirotonit arhiereu.

În dimineaţa zilei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi împreună cu membrii Permanenţei Consiliului Eparhial  şi cu slujitorii acestui locaş de cult.

La momentul liturgic cuvenit au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu în cei 29 de ani de slujire a bisericii în treapta de arhiereu a Părintelui Arhiepiscop Casian, dar şi pentru slujitorii şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos.

Pe lângă numeroşi preoţi, în catedrală au fost prezenţi tineri studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la diferite facultăţi de teologie din ţară, fii duhovniceşti ai eparhiei Dunării de Jos, dar şi angajaţi din administraţia eparhială.

De asemenea, la slujbă au participat şi elevi de la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi, atât de la clasele de liceu, cât şi de la clasele primare.

La momentele cuvenite, cucernicul diacon Marian Docan a primit darul preoţiei pe seama bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului“ din localitatea Nicoreşti, judeţul Galaţi, iar teologul Alin Marian Constantin a fost hirotonit întru diacon.

La final, cucernicul diacon Marius Cristian Gheorghe, slujitor al Catedralei Arhiepiscopale a fost hirotesit întru arhidiacon.

Toţi cei prezenţi la slujbă au fost binecuvântaţi de chiriarhul Dunării de Jos.

***

În şedinţa din 12 februarie 1990, în urma cercetării canonice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe arhimandritul Casian Crăciun în postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Dunării de Jos, cu titlul de „Gălăţeanul“.

Chemarea întru arhiereu s-a făcut în după-amiaza zilei de 17 februarie 1990, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi, de către episcopul-vicar Lucian Tomitanul şi arhiereul-vicar Gherasim Vrânceanul. Ipopsifierea arhimandritului Casian a avut loc în aceeaşi zi, în prezenţa arhiepiscopului Antim Nica al Tomisului şi Dunării de Jos. La 18 februarie 1990, Preacuviosul părinte Casian a fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi, în timpul Sfintei Liturghii săvârşite de cei trei ierarhi amintiţi.

În anul 1994, după trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire arhiepiscop Antim, Arhiereul-vicar Casian Gălăţeanul a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc Episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos.

În anul 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, iar Preasfinţitul Părinte Casian a primit titlul de Arhiepiscop.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook