Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de prăznuire a Sfinţilor Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop  a săvârşit Sfânta Liturghie sub Pantocratorul Catedralei din Galaţi, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din Administraţia eparhială, de la protoierii şi de la catedrală.

Pentru a spori evlavia şi a-i bucura pe credincioşii prezenţi la slujbă, au fost aduse spre închinare moaştele Sf. Cuv. Ioan Casian, care se află în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, toţi cei prezenţi având posibilitatea de a-l cinsti după cuviință pe cel cunoscut ca „teolog al virtuților creștine, fiu al pământului românesc şi mare dascăl al monahilor latini“.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi.

La momentul liturgic cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă, dar şi credincioşi pregătiţi duhovniceşte au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Păstorul Dunării de Jos a subliniat aspecte din viaţa acestor doi sfinţi, Cuvioşii Ioan Casian şi Gherman, teologi şi începători ai vieţii monahale şi purtători ai rugăciunii inimii.

După Sfânta Liturghie, trei preoţi din Arhiepiscopia Dunării de Jos numiţi la parohii din cele două judeţe ale eparhiei, au fost hirotesiţi duhovnici de Înaltpreasfinţia Sa, după ce în după-amiaza zilei de 27 februarie, la Centrul Eparhial, aceştia au susţinut şi promovat examenul de duhovnicie.

Noii duhovnici au primit din partea Părintelui Arhiepiscop, Certificatul de hirotesie în duhovnic, o cruce de binecuvântare, un Molitfelnic şi o geantă ce conţine trusa de împărtăşanie cu cele necesare în activitatea de păstori de suflete.

În cuvântul adresat noilor duhovnici, ierarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa misiunii pe care preoţii duhovnici o au pentru mântuirea sufletelor credincioşilor încredinţaţi. 

Întrucât la sărbătoarea de astăzi este şi ziua onomastică a Arhipăstorului Dunării de Jos, oficialităţi locale, preoţi, profesori, elevi seminarişti şi numeroşi credincioşi au ţinut să fie prezenţi în Catedrala arhiepiscopală pentru a-i transmite mesaje de felicitare şi de mulţumire ierarhului pentru dăruirea şi râvna cu care păstoreşte această eparhie.

La rândul său, Părintele Arhiepiscop a mulţumit bucuros pentru cuvintele frumoase adresate la această sărbătoarea a ocrotitorului său spiritual şi i-a încredinţat pe toţi de dragostea şi preţuirea purtate în suflet pentru ei.

La final, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat şi le-a oferit iconiţe celor prezenţi.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook