Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 33-a după Rusalii, numită și Duminica Vameșului și a Fariseului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

În această perioadă pregătitoare pentru Postul Sfintelor Paști, numeroşi credincioşi din municipiul Galați, între care și familii tinere cu copii, s-au rugat împreună cu ierarhul Dunării de Jos și cu soborul slujitor al Catedralei pentru mai binele tuturor și pentru a primi binecuvântarea și ajutorul lui Dumnezeu în urcușul duhovnicesc început astăzi.

Ca în fiecare duminică, răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre credincioșii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În omilia rostită astăzi, Părintele Arhiepiscop Casian a vorbit despre perioada mai intensă de rugăciune și de pocăință care începe cu această duminică și a tâlcuit înțelesurile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia de la Sfântul Luca.

„Sfântul Evanghelist Luca ne arată într-un text scurt, învățături foarte importante și profunde care au legătură directă cu viața fiecăruia dintre noi.

Judecata omenească nu este aceeași cu judecata lui Dumnezeu. Există o judecată interioară după valorile spirituale eterne, unde doar Mântuitorul ne corectează, ne evaluează și ne poate judeca. Judecățile lui Dumnezeu sunt nepărtinitoare, profunde și au în vedere îndreptarea noastră, El fiind îndelung Răbdător și mult Milostiv. Judecata lui Dumnezeu răstoarnă valorile greșite cu privire la fariseu, căci în realitate acesta se trufește, iar vameșul se spovedește fără a se uita la păcatele semenilor săi.

Rugăciunea trebuie să fie practicată fără judecarea aproapelui. O rugăciune smerită este oxigen pentru suflet, minte și inimă“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe cei prezenți la slujbă și a mers la Reședința Arhiepiscopală împreună cu mai mulți copii și părinții lor pentru a le oferi câteva daruri celor mici.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook