Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La Muzeul Național Brukenthal din Sibiu va avea loc vernisajul expoziției „Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos”, vineri, 14 februarie, la ora 13:00.

Concepută ca o expoziție itinerantă, organizată de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos în colaborare cu Asociația culturală „Octavian Smigelschi”, expoziția a fost prezentată în premieră în luna decembrie a anului 2018 la Palatele Brâncovenești, iar în cadrul „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”, expoziția a fost organizată, în anul 2019, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia - Museikon, Complexul Muzeal Bis­tri­ța și Muzeul Orașului Oradea.

„Expoziția itinerantă «Spiritualitate creștină la Dunărea de Jos», realizată cu binecuvântarea Înalt­preasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și cu ajutorul pr. Cosmin Ilie, aduce în fața publicului vizitator din Sibiu, din țară și din străinătate un remarcabil fond de obiecte bisericești reprezentative pentru secolele XVII-XIX din Arhiepiscopia Dunării de Jos și urmărește să pună în circuitul cultural-național valorile de artă religioasă ce se regăsesc adunate în tânărul Muzeu al Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos. Constituind prin excelență un spațiu al interferențelor, la fel ca și Transilvania, ținuturile Dunării de Jos ne devin - prin expoziția de față - extrem de familiare. Căci cum altfel ar trebui să fie o lume în care s-a auzit aceeași Cazanie, s-a citit același text al Scripturii și s-au sfințit cu aceleași denumiri românești sfintele icoane? Arc peste timp și spațiu, Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam și tipăriturile șagu­niene sunt doar cele mai ușor de recunoscut relicve ale trecutului nostru comun, care poposesc acum în cetatea Ardealului, la Sibiu, spre a-și întâlni alte surori călătoare în comuniune și dragoste în credința pe care o mărturisim”, a spus Alexandru Constantin Chituță, iniția­torul și curatorul expoziției de la Muzeul Brukenthal din Sibiu.

Expoziția reunește icoane româ­nești, lipovenești și grecești, precum și exemplare de carte veche tipărită și manuscrise din colecția Muzeului eparhial al Dunării de Jos, restaurate în laboratorul acestuia.

Alături de Cazania lui Varlaam, vor fi expuse Apostolul domnitorului Constantin Brâncoveanu - 1704, Dumnezeieștile și Sfintele Liturghii ale lui Constantin Mavro­cordat - 1741, Biblia de la Blaj - 1795, Ceaslovul de la Brașov - 1835, Sfânta Evanghelie a lui Antim Ivireanul - 1693, două manuscrise de muzică psaltică realizate la începutul secolului XX și altele.

„Expoziția invită la reflecție asupra moștenirii spirituale lăsate de înaintași și responsabilizare pentru conservarea și valorificarea valorilor patrimoniale bisericești, iar în cel de al doilea rând expoziția dorește să valorifice colecția de artă și carte veche a străvechii Arhiepiscopii a Dunării de Jos, avansând ideea conturării importanţei social-culturale a regiunii udate de apele bătrânului fluviu în mediul cultural national și european”, a mai arătat Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Brukenthal Sibiu. 

Preluare „Ziarul Lumina“

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook