Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 16-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică despre Pilda talanţilor, relatată de Sfântul Matei, în capitolul 25, versetele de la 14 la 30.

Înaltpreasfinţia Sa a spus că „această evanghelie citită cu puţin timp înainte de a intra în perioada pregătirii pentru Postul Paştilor concentrează, adună şi arată lucrarea în lume a omuluicare nu este lăsat singur, el fiind un dar al lui Dumnezeu căruia îi oferă multe posibilităţi ca să devină la rândul său un om dăruitor, bun, înţelept şi milostiv către semenii săi.

Textul evangheliei de astăzi ne aduce aminte de pregătirea Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos mai înainte de Sfânta Sa Înviere din morţi, iar capitolul 25 de la Matei lasă să întrevedem şi cea de-a doua venire a Mântuitorului de la sfârşitul etapei vieţii noastre pământeşti care deschide perspetiva vieţii celei veşnice“.

De asemenea, chiriarhul a arătat că „lumina faptelor bune este tema evangheliei de astăzi, dar şi tema pasului şi a trecerii noastre din viaţa pământească, trupească, omenească către viaţa cea veşnică, duhovnicească din împărăţia lui Dumnezeu“.

Ierarhul Dunării de Jos a mai precizat că „Domnul ne arată calea către împărăţia lui Dumnezeu care trece neapărat prin hărnicia întrebuinţării tuturor darurilor pe care Dumnezeu ni le-a oferit fiecăruia dintre noi.

Dumnezeu aşază daruri în absolut toate persoanele pe care le-a făcut. Nu există nicio persoană în care să nu se odihnească de la Dumnezeu un dar sau mai multe dauri. Evident ştim că viaţa este darul pe care Dumnezeu îl aşează în fiecare dintre noi şi acest dar este cel mai preţios. Noi considerăm viaţa un drept, dar înainte de a fi un drept este un dar dumnezeiesc. Accentul cade pe «dumnezeiesc» pentru a nu atenta niciodată la viaţa cuiva. De câte ori se atentează la viaţa cuiva omul se întunecă, iar de câte ori se consideră superior altuia el cade, deoarece viaţa este darul sacru egal şi pentru cel bun şi pentru cel rău, pentru că Dumnezeu face să cadă ploaia harurilor Sale şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi şi peste cei buni şi peste cei răi“.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Casian i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook