Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 11 februarie 2021, la Mănăstirea „Sfânta Treime“ – Buciumeni din judeţul Galaţi, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a avut loc Sinaxa monahală a stareţilor, stareţelor, duhovnicilor şi economilor din mănăstirile aflate în cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Întrunirea monahilor şi monahiilor din cele două judeţe ale Eparhiei Dunării de Jos a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de ieromonahi în biserica monument istoric cu hramul „Sfânta Treime“.

La slujbă a fost prezent şi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian care a ţinut cuvânt de învăţătură despre vocația şi misiunea pe care monahul o are în mănăstire şi în slujirea semenilor, evidenţiind sprijinul acordat în pandemie de mănăstirile eparhiei prin confecţionarea unui număr mare de măşti de protecţie şi oferirea de alimente şi produse de igienă centrelor de carantină şi persoanelor nevoiaşe.

Lucrările propriu-zise ale sinaxei s-au desfăşurat după Sfânta Liturghie tot în sfântul locaş.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate o serie de aspecte privind viaţa monahală, precum şi diferitele probleme administrative şi duhovniceşti din mănăstire, mulţumind cu acest prilej reprezentanţilor cinului monahal din Eparhia Dunării de Jos pentru susţinerea programelor eparhiale.

În semn de binecuvântare şi prețuire pentru lucrarea desfăşurată ca slujitor al Sfântului Altar şi duhovnic al acestei mănăstiri, Înaltpreasfinţi Sa i-a oferit precuviosului părinte Mihail Nare, în vârstă de 83 de ani, cea mai înaltă distincţie eparhială pentru clerici, „Crucea Sfântului Andrei“, clasa 1.

De asemenea, pentru deosebita activitate culturală, didactică şi publicistică, domnul prof. Ştefan Andronache în vârstă de 80 de ani, a primit din partea ierarhului Dunării de Jos, distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“ pentru mireni.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Parastasului pentru ierarhii Dunării de Jos, ctitorilor aşezământului monahal, egumenii, monahii, monahiile şi ostenitorii trecuți la cele veşnice.

De la biserică, ierarhul şi participanţii la sinaxă au mers la câteva chilii din incinta ansamblului monahal în care au vieţuit monahii cunoscute cu o viaţă spirituală îmbunătăţită.

La final, Părintele Arhiepiscop a binecuvântat noul cabinet medical înfiinţat în această perioadă de pandemie în cadrul obştii monahale şi trapeza „Sf. Mc. Trifon“, construită în ultima perioadă de timp.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook