Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

La praznicul Întâmpinării Domnului, capela din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos s-a aflat în zi de sărbătoare cu prilejul hramului istoric.

Astăzi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în capela muzeului eparhial, cunoscut de gălățeni ca vechiul Palat Episcopal.

La slujbăau participat oameni de cultură, profesori, reprezentanţi ai unor instituţii muzeale din municipiul Galați, dar şi simpli credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre semnificaţia praznicului „Întâmpinării Domnului“, amintind totodată şi de vrednicii de pomenire ctitori ai acestui Muzeu eparhial.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat Parastasul pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

La pomenirea celor adormiţi în Domnul nu a fost uitat nici renumitul artist plastic şi om de cultură gălăţean, Sergiu Dumitrescu, de la a cărui trecere la cele veşnice s-au împlinit şase ani.

În continuare, în Salonul principal al Muzeului eparhial a avut loc un recital de pian susţinut de copii deosebit de talentați, din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.

Concertul de pian a fost un dar muzical pentru participanţii la eveniment și un moment de bucurie, de înălțare sufletească și de comuniune a părinților, a copiilor și a credincioșilor iubitori de muzică.

Tot astăzi, în cadrul muzeului a fost expusă o colecţie de 21 de icoane realizate în tehnici diferite (pe lemn, sticlă, murală) de elevii de la Şcoala de arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“ din Galați.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu“ din cadrul Muzeului eparhial cuvernisajul expoziției „Lumină. Culoare. Rugăciune“. Expoziţia cuprindelucrări de artă sacră ale unor artiști plastici gălățeni.

La final, ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la hramul capelei muzeului eparhial.

***

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook