Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 4 februarie 2023, în Arhiepiscopia Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului eparhial.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ier. Nicolae” din Galaţi, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi un Parastas pentru toţi membrii Adunării Eparhiale a Dunării de Jos trecuţi la cele veşnice.

Şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

După apelul nominal şi analiza în cadrul comisiilor de lucru permanente, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti pentru anul 2022 şi au fost aprobate propunerile de activităţi pentru anul 2023.

În continuare, în cadrul lucrărilor, ierarhul locului a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2023 a fost dedicat în Patriarhia Română persoanelor vârstnice, imnografilor și cântăreților bisericești, după care a vorbit celor prezenţi despre activitatea desfăşurată în Eparhia Dunării de Jos ca parte integrantă în lucrarea misionară a Bisericii, împlinită cu jerfelnicie, pricepere şi o mare luciditate în vremuri deloc uşoare.

Un punct deosebit de important al ședinței l-a constituit evidențierea implicării Eparhiei Dunării de Jos pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine, care, în anul 2022, a însumat peste 8.200.000 lei, având ca beneficiari aproape 80.000 de persoane, o parte dintre aceştia fiind asistaţi în cele 50 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice din cuprinsul eparhiei.

Între proiectele aprobate pentru anul 2023, amintim: sprijinirea atribuirii numelui Episcopului Melchisedec Ştefănescu la Centrul de Studii Dunărene al Academiei Române, precum şi asigurarea spaţiului în care va funcţiona acest centru cultural; sporirea slujirii şi a atenţiei faţă de persoanele vârstnice, precum şi ajutorarea copiilor, bătrânilor şi altor categorii de persoane defavorizate, în special în parohiile de la sate afectate de sărăcie şi diminuarea drastică a populaţiei; cooperarea mai pronunţată cu reprezentanţii Universităţii Vârstei a Treia din Galaţi pentru un dialog intergeneraţional; amenajarea în cadrul Mănăstirii ”Sf. Trifon” din judeţul Galaţi a unui Muzeul de tip Casa Gospodarului din Câmpia Dunării; demararea în scurt timp a construcţiei noii Capele destinate asistenţei religioase a persoanelor private temporar de libertate din cadrul Penitenciarului Galaţi; susţinerea în continuare a Campaniei umanitare ,,Donează sânge! Salvează o viață!”; promovarea voluntariatului, prin identificarea şi atragerea tinerilor studenţi sau elevi care să se implice în programele parohiale.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate mai multe volume apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“.

În încheiere, a fost vizionat filmul documentar ce cuprinde o privire retrospectivă asupra evenimentelor bisericeşti din anul 2022 din Arhiepiscopia Dunării de Jos, realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.

La lucrările Adunării Eparhiale de la Galaţi au mai participat ca invitaţi, preoţii protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor, preoţi cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, elevi,  reprezentanţii asociaţiilor bisericeşti din eparhie, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din judeţele Galaţi şi Brăila.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook