Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 1 februarie, în ajunul Praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în capela din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cunoscut de gălăţeni ca vechiul Palat Episcopal şi a sfinţit cu acest prilej noua catapeteasmă a locaşului de cult.

Manifestările liturgice de astăzi au fost prilejuite de hramul istoric al Paraclisului din cadrul vechiului Palat Episcopal – praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, rânduit ca atare de episcopul Partenie Clinceni al Dunării de Jos.

Pe lângă soborul slujitor, la slujbă au participat oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituţii muzeale din municipiul Galaţi, dar şi simpli credincioşi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre bucuria pe care ne-o aduce întâlnirea cu Dumnezeu în Biserica Sa, explicând înţelesurile duhovniceşti ale binecuvântarii şi sfinţirii unei catapetesme.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre semnificaţia praznicului „Întâmpinării Domnului“, amintind totodată şi de cele două evenimente marcante pentru Muzeul eparhial, respectiv prima Sfântă Liturghie, de acum 30 de ani şi sfinţirea acestei capele de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de acum 10 ani.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul locului a sfinţit noua catapetească a acestei capele şi a oficiat slujba Parastasului pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

Totodată, a fost pomenit şi renumitul artist plastic şi om de cultură gălăţean, Sergiu Dumitrescu, la împlinirea a opt ani de la trecerea sa la cele veşnice.

La final, în semn de recunoştinţă şi apreciere, Înaltpreasfinţia Sa a oferit diplome de vrednicie celor care au sprijinit realizarea catapetesmei şi înfrumuseţarea acestui locaş de cult.

***

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook