Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica a 17-a după Rusalii, numită şi a Canaanencei, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit slujba Sfintei Liturghii sub Pantocratorul Catedralei arhiepiscopale din Galaţi.

Rugăciunea şi bucuria duhovnicească au fost sporite, întrucât astăzi s-au împlinit 34 de ani de când Arhipăstorul Eparhiei Dunării de Jos a fost hirotonit arhiereu.

În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Părintelui Arhiepiscop Casian şi asupra slujitorilor şi credincioşilor Eparhiei Dunării de Jos.

Ca în fiecare duminică, răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei arhiepiscopale.

La momentul liturgic rânduit, diaconul Marian Coman a fost hirotonit întru preot pe seama Catedralei Arhiepiscopale „Sf. Ier. Nicolae şi Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop Casian a tâlcuit înţelesurile duhovnicești ce se desprind din Evanghelia acestei duminici, de la Sfântul Matei, capitolul 15, versetele 21-28.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

La final, slujitorii Catedralei i-au transmis ierarhului locului un mesaj de felicitare din partea clerului şi a credincioşilor Eparhiei Dunării de Jos şi i-au oferit icoana Anului omagial 2024, în care este reprezentat Domnul nostru Iisus Hristos - Păstorul cel Bun, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre.

***

În şedinţa din 12 februarie 1990, în urma cercetării canonice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe arhimandritul Casian Crăciun în postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Dunării de Jos, cu titlul de „Gălăţeanul“.

Chemarea întru arhiereu s-a făcut în după-amiaza zilei de 17 februarie 1990, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi, de către episcopul-vicar Lucian Tomitanul şi arhiereul-vicar Gherasim Vrânceanul. Ipopsifierea arhimandritului Casian a avut loc în aceeaşi zi, în prezenţa arhiepiscopului Antim Nica al Tomisului şi Dunării de Jos. La 18 februarie 1990, Preacuviosul părinte Casian a fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galaţi, în timpul Sfintei Liturghii săvârşite de cei trei ierarhi amintiţi.

În anul 1994, după trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire arhiepiscop Antim, Arhiereul-vicar Casian Gălăţeanul a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc Episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos.

În anul 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, iar Preasfinţitul Părinte Casian a primit titlul de Arhiepiscop.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook