Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 25 ianuarie 2010, biserica „Sfântul Grigorie Teologul” din Galaţi şi-a sărbătorit hramul. Sfântul Grigorie de Nazianz, prieten al Sfântului Vasile cel Mare, teolog capadocian şi mare învăţator al dreptei credinţe din veacul IV creştin, a fost sărbătorit în chip special de credincioşii gălăţeni.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa celor câteva sute de credincioşi din parohie şi din oraş, prezenţi la hram.

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul” din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de Parohia „Sfântul Vasile cel Mare” din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În prezent slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul lăcaş aflat în construcţie.

În „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii” credincioşii prezenţi în biserică au fost îndemnaţi să participe şi să se implice în desfăşurarea programelor educaţionale „Hristos împărtăşit copiilor” şi „Alege şcoala!”, a celor privitoare la promovarea virtuţii în familia creştină, în activităţile sicial-filantropice şi misionare, precum şi în cunoaşterea, prin pelerinaje, a vetrelor monahale din eparhia Dunării de Jos.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură către cei prezenţi, în care a subliniat contribuţia pe care Sf. Grigorie Teologul a avut-o în formularea dreptei învăţături despre Preasfânta Treime-Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, învăţătură cuprinsă pe scurt în Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan. Totodată, chiriarhul locului a felicitat pe pc. pr. Lilian Manea, Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care au participat copiii şi tinerii parohiei, apoi toţi cei prezenţi  au primit pachete cu alimente.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook