Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua praznicului Botezului Domnului, în toate parohiile şi mănăstirile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost săvârşită Sfânta Liturghie, urmată de slujba Aghesmei celei Mari.

Manifestările pastoral-misionare prilejuite de marele praznic al Botezului Domnului reprezintă o mărturie concretă a comuniunii dintre credincioşii celor două mari centre municipale, Galaţi şi Brăila, ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos. De aceea, s-a consfinţit obiceiul de a începe sfinţirea apei Dunării la Brăila pentru ca, apoi, pe firul apelor, ierarhul să sosească în oraşul de reşedinţă, la cel mai semnificativ centru spiritual: biserica medievală Precista.

În acest context, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Naşterea Domnului“ din Brăila, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa autorităţilor locale, a trupelor militare de pe uscat şi de pe ape, precum şi a numeroşilor credincioşi din municipiu.

După Sfânta Liturghie, ierarhul Dunării de Jos a ieşit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasmă şi a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi.

Începând cu ora 11.00, în dangăt de clopote, precedaţi de fanfara militară, clerul şi mulţimea de credincioşi, având în frunte pe ierarhul lor, au pornit în pelerinaj de la biserica reprezentativă a Brăilei, pe Calea Călăraşilor, către faleza Dunării, unde, pe scena special amenajată a fost oficiată slujba Aghesmei celei Mari.

La final, a avut loc tradiţionala aruncare a crucii în apele Dunării, după care au sărit 7 tineri.

În municipiul Galaţi, către orele amiezii, un sobor de preoţi şi diaconi din municipiu, autorităţi locale, judeţene şi militare, precum şi marea mulţime a credincioşilor gălăţeni l-au întâmpinat pe ierarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în faţa bisericii fortificate Precista de pe faleza Dunării.

Slujba Aghesmei celei Mari a fost săvârşită de Înaltpreasfinţia Sa pe esplanada din faţa bisericii Precista, unde au fost aşezate cele 12 ciubere de lemn, împodobite cu crenguţe de brad şi tricolor.

După slujba de sfinţire a apei şi cuvântul de învăţătură, atenţia credincioşilor gălăţeni prezenţi s-a îndreptat către Dunăre, unde, Înaltpreasfinţia Sa a aruncat în apă crucea de lemn, după care 11 tineri au sărit s-o prindă. Tradiţia şi credinţa poporului român spune că acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvântat de Dumnezeu şi îi va merge bine tot anul.

Anul acesta, Sfânta Cruce a fost scoasă din apele reci ale Dunării, pentru prima dată, de tânărul Emilian Cristian Carp, în vârstă de 27 de ani.

Totodată, ierarhul Dunării de Jos i-a felicitat pe toţi cei care s-au aruncat în apele Dunării pentru a recupera Sfanta Cruce, dorindu-le multă sănătate şi anul ce a început să le aducă multe roade sufleteşti şi materiale.

La cele două evenimente au luat parte câteva mii de credincioşi brăileni şi gălăţeni.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook