Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Grigorie Teologul, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor şi-a sărbătorit hramul.

Programul liturgic şi misionar a început în seara zilei de 24 ianuarie când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul la care au participat, pe lângă soborul slujitor, o mare mulţime de credincioşi.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa evlavioasă a celor câteva sute de credincioşi din parohie şi din oraş.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură către cei prezenţi, în care a subliniat contribuţia pe care Sf. Grigorie Teologul a avut-o în formularea dreptei învăţături despre Preasfânta Treime-Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, învăţătură cuprinsă pe scurt în Simbolul de credinţă niceo-constantinopolitan. Totodată, chiriarhul locului a felicitat pe pc. pr. Lilian Manea, Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, la care au participat copiii şi tinerii parohiei, apoi toţi cei prezenţi  au primit pachete cu alimente.

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.

În prezent slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul lăcaş aflat în construcţie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook