Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Locaş de cult care reflectă Galaţii celei de a doua jumătăţi a secolului al XIX-lea, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ din oraşul de la Dunăre şi-a sărbătorit ocrotitorii, pe „cei trei mari dascăli ai lumii şi ierarhi“, Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur. Prăznuirea hramului a presupus, mai întâi, intensificarea programului liturgic, în această perioadă de început de an, plină de semnificaţiile duhovniceşti ale unui nou început. Taina Sfântului Maslu în sobor de preoţi, slujbele de vecernie, acatistele şi, mai ales, Sfânta Liturghie au adunat nenumăraţi credincioşi, la biserică, în perioada 15-28 ianuarie. La acestea s-a adăugat programul omiletic şi catehetic, mult apreciat de creştinii prezenţi, care au putut primi cuvânt de folos pe temele: 2014 – „Anul omagial-euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)” şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, în Patriarhia Română“, Tămăduirea prin rugăciune. Cuvinte de folos de la Sfinţii Trei Ierarhi, Frumuseţi duhovniceşti din viaţa, slujirea şi opera Sfântului Grigorie Teologul, Sfinţii Trei Ierarhi, modele de viaţă în Hristos.

A doua componentă a programului de hram a fost cea educaţională, domeniu în care parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” susţine, de ani de zile, mai multe activităţi dedicate copiilor şi tinerilor. În ziua de vineri, 24 ianuarie, la biserică, după Acatist, a avut loc o dezbatere la care au participat elevi de la mai multe licee, studenţi teologi şi studenţi de la alte Facultăţi din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi - membri ai A.S.C.O.R. – Galaţi, aşezată sub genericul „Actualitatea mesajului misionar al Sfântului Grigorie Teologul. Cuvinte pentru tinerii de astăzi”. Au fost citite, interpretate şi aplicate la concretul vieţii de astăzi a tânărului diverse texte din opera Sfântului Grigorie de Nazianz, dar şi de la Sfântul Vasile cel Mare şi Sfântul Ioan Hrisostom. Sâmbătă, 25 ianuarie, parohia a găzduit lucrările unei conferinţe, organizate în parteneriat cu Centrul de studii interdisciplinare „Sfântul Ioan Damaschinul” al Arhiepiscopiei şi Departamentului Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi, pe o temă fascinantă: „Apa – substanţă chimică şi element liturgic”. Propunătorul acesteia, prof. univ. dr. Constantin Gheorghieş, de la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi a fost susţinut prin intervenţii şi aprecieri directe de către auditoriul alcătuit din profesori universitari, cercetători, studenţi şi  alte persoane interesate şi avizate.

În cadrul programului parohial „O şansă pentru copiii noştri!“, în ziua hramului s-au acordat premii pentru copiii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ şi pentru alţi tineri participanţi la programele comune ale parohiei cu Şcoala nr. 28 şi cu Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“. Pentru ziua de 31 ianuarie, în cadrul unei sărbători aşezate sub genericul „Şcoala şi Biserica – piloni de construire a unei lumi sănătoase spiritual” este programat un moment festiv, care marchează 50 de ani de învăţământ neîntrerupt la Şcoala Nr. 28 „Mihai Eminescu“, de pe teritoriul parohiei, aflată tot sub oblăduirea Sfinţilor Trei Ierarhi. Sunt invitaţi foştii şi actualii profesori, absolvenţi de marcă ai acestei şcoli de notorietate în învăţământul gălăţean şi oficiali din lumea culturală şi didactică a Galaţiului.

A treia componentă a hramului a constituit-o programul social-filantropic. Cu susţinerea şi implicarea doamnelor din Comitetul parohial, în ziua de 27 ianuarie, parohia a organizat o acţiune socială la Centrul de refugiaţi din Galaţi. Persoanelor adăpostite temporar aici, care provin din mai multe ţări din Extremul Orient, li s-au oferit alimente şi haine. Marţi, 28 ianuarie, o echipă de doamne din comitetul parohial şi studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie a Universităţii gălăţene au vizitat 20 de familii de bătrâni imobilizaţi la pat, oferindu-le medicamente, sfaturi medicale şi alimente de bază. În ziua hramului s-a oferit hrană caldă la 120 de persoane şi pachete de hrană la 400 de creştini, prezenţi la hram.

Respectivul program a fost încununat cu slujba Sfintei Liturghii, din însăşi ziua hramului, la care a participat Întâistătătorul eparhiei noastre, ÎPS Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, care a apreciat slujirea şi lucrarea preoţilor şi credincioşilor Parohiei „ Sfinţii Trei Ierarhi” din Galaţi, care împletesc în chip armonios propovăduirea cuvântului Evangheliei cu fapta creştină, slujind „cu timp şi fără timp”, lui Dumnezeu şi oamenilor.

Pr. Lucian Petroaia, paroh

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook