Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Anticipând Ziua Culturii Naţionale, care marchează totodată şi 167 de ani de la naşterea „Luceafărului“ poeziei româneşti, Mihai Eminescu, Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei“ a organizat un eveniment menit să omagieze personalitatea poetului naţional.

Programul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi a fost alcătuit din două componente: liturgică şi cultural-educaţională.

Mai întâi, în capela seminarului, elevii şi cadrele didactice au participat la o slujbă de mulţumire la revenirea din vacanţa prilejuită de sărbătorile Naşterii Domnului, Anului Nou şi Bobotezei, după care, Chiriarul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat cuvenita slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu.

Cea de a doua componentă, partea culturală, s-a desfăşurat în Sala de Conferinţe „Pr. Constantin Todicescu“.

În cuvântul de binecuvântare, ierarhul a subliniat că acest eveniment se înscrie în calendarul manifestăriilor locale eparhiale dedicate culturii naţionale şi că „rădăcinile cinstirii eminesciene sunt foarte adânci si profunde, încât ele duc la marele episcop Melchisedec Ştefănescu, a cărui operă a fost cunoscută, comentată şi prezentată de Mihai Eminescu, mai ales atunci când aceasta făcea referire la istoria Dunării de Jos!”.

În continuare, corul mixt „Camerata Juventus“, alcătuit din elevi ai seminarului gălăţean, ai Colegiului Naţional „Costache Negri“ şi ai Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri“, condus de lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi, a susţinut un scurt moment artisc, ca ofrandă muzicală alcătuită din texte de inspiraţie eminesciană.

De asemenea, mai mulţi copii şi tineri seminarisţi au recitat cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, după care au fost lansate invitaţii la cuvânt şi dezbateri libere pe tema vieţii şi operei geniului literaturii româneşti.

La final,  toţi cei prezenţi au avut privilegiul de a asculta, într-o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook