Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 17 ianuarie când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, creştinii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care-l au ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, în biserica cea mică a comunităţii, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care, cu evlavie, au participat la slujbă.

În prezent, se află în construcţie o nouă biserică de dimensiuni mai mari, după nevoie pastorale şi liturgice ale enoriaşilor. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află acum la stadiul de  finisaje interioare şi exterioare.

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a arătat că „în criză de modele şi de sfaturi bune de la oameni, Dumnezeu ne arată din când în când, celor ce căutăm îndrumare şi sfat pentru a ne îndrepta şi corecta viaţa, modele cu totul desăvârşite, pe care ar trebui să le  urmăm şi să le înţelegem rostul vieţii lor în legătură cu propria noastră viaţă. Ceea ce ne lipseşte astăzi cel mai mult este înţelesul duhovnicesc al vieţii.   

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitori dar şi pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre.

După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de însuşi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi slujitori.

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din Galaţi

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.

Manifestări liturgice, cultural-misionare şi social-filantropice s-au desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian  şi în municipiul Brăila, la parohia „Sf. Antonie cel Mare” şi la Centru Social-Educaţional din cadrul acestei parohii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook