Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Pentru locuitorii oraşului de la Dunăre, istoricul moment de la 24 ianuarie 1859 are o semnificaţie aparte, întrucât la momentul alegerii sale ca domnitor, Cuza era pârcălab de Galaţi şi locuia pe strada care astăzi îi poartă numele.

Mai mult, Unirea Principatelor Române a fost plănuită la 30 km de Galaţi, în localitatea Costache Negri, numită în acea vreme Mânjina, Aici, marii oameni de cultură şi paşoptisti: Costache Negri, Nicolae Bălcescu, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Ion Ghica, puneau la cale realizarea acestui ideal al unităţii, efortul lor concretizându-se la data de 24 ianuarie 1859.

În ziua în care s-au împlinit 159 de ani de la istoricul moment al Unirii Principatelor Române, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Protopopiatul Galaţi şi alte instituţii de cultură din municipiu au organizat ample şi multiple manifestări pastoral-liturgice şi cultural-artistice în municipiul Galaţi şi în parohiile Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Începând cu ora 12,00 Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba de Te-Deum la biserica Vovidenia, care era frecventată de familia Cuza în urmă cu mai bine de 150 de ani şi unde a fost înmormântată mama domnitorului.

La slujbă au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, oameni de cultură şi numeroşi credincioşi de toate vârstele din municipiul Galaţi. Acestora li s-au adăugat elevii Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin“ din municipiu, care au susţinut un scurt program artistic dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

După slujbă a fost săvârşită o procesiune în jurul bisericii până la mormântul mamei domnitorului, Sultana Cuza, unde a fost oficiată slujba parastasului pentru cei care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859.

La ieşirea din biserică, credincioşii prezenţi s-au prins în Hora Unirii, actualizând istoricul moment din 1859.

La orele 13.00, la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, situată în imediata apropiere a Palatului Episcopal, au avut loc manifestări  omagiale, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a oficialităţilor locale şi judeţene, a istoricilor şi oamenilor de cultură din judeţul Galaţi, după care s-au rostit alocuţiuni despre importanţa acestui moment jubiliar.

În continuare, a fost intonat Imnului de Stat al României de către fanfara Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, după care Ansamblul artistic „Doina Covurluiului“ a interpretat câteva piese din folclorul românesc şi patriotic.

De asemenea, au fost depuse buchete de flori şi foarte multe persoane prezente s-au prins în Hora Unirii.

Un reper important în Galaţi este şi Muzeul „Casa Cuza Vodă“, unde a locuit Alexandru Ioan Cuza (primul domnitor al Principatelor Române), în perioada 1844-1859, cât a deţinut funcţia de preşedinte al Judecătoriei şi pârcălab al judeţului Covurlui.

 

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook