Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Grigorie Teologul, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor îşi sărbătoreşte hramul.

Programul liturgic şi misionar a început în seara zilei de 24 ianuarie când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul la care au participat, pe lângă soborul slujitor, o mare mulţime de credincioşi.

În ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit mai întâi slujbă de sfinţirea a catapetesmei la noul locaş de cult al parohiei.

În continuare, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în noua biserică.

La slujbă au participat câteva sute de credincioşi din parohie, dar şi numeroşi elevi.

În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot cucernicul diacon George Daniel Petrea, pe seama parohiei Adam, protopopiatul Târgu Bujor, judeţul Galaţi.

La momentul cuvenit, foarte mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La chinonic, un grup de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 11 „Mihail Sadoveanu din Galaţi a susţinut un program de cântece bisericeşti şi patriotice.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură către cei prezenţi, în care a evidenţiat calităţile mari care fac din Sfântul Grigorie un mare dascăl pentru întreaga umanitate, un mare ierarh şi un sfânt a cărui viaţă este mereu actuală.

Părintele Arhiepiscop a mai arătat că „Sfântul Grigorie este şi un mare luptător pentru unitatea bisericii şi un exemplu demn de urmat de către slujitorii sfintelor altare şi de către credincioşi“.

Totodată, ierarhul a felicitat preoţii slujitori, Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, parohia pregătindu-se în acest scop cu 400 pachete cu alimente.

***

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.

În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.

În prezent lucrări de finisare exterioară sunt aproape de final, iar în interior, locaşul de cult este pregătit pentru pictură.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook