Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Biserica Ortodoxă sărbatoreşte astăzi, 7 ianuarie, Soborul Sfântului Ioan Botezatorul, la numai o zi după ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos a binevoit a se boteza în râul Iordan, chiar de către Ioan, Înaintemergătorul Său.

În acest context liturgic, în Arhiepiscopia Dunării de Jos, biserica cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din cartierul Micro 21 al oraşului Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual.

La această zi de bucurie pentru parohia gălăţeană a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a săvârșit slujba Sfintei Liturghii împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica a fost arhiplină, foarte mulţi credincioşi din parohie şi din municipiu venind cu credinţă să-l cinstească pe Sfântul Ioan, cel numit „înger în trup“.

La momentul cuvenit, foarte mulți copii și credincioși au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața aleasă a Sfântului Ioan Botezătorul și despre menirea pe care acesta a avut-o în pregătirea poporul lui Israel pentru venirea lui Hristos și de a-L face cunoscut pe Cel ce avea să mântuiască neamul omenesc.

„Între toți cei care erau acolo, Sfântul Ioan Botezătorul este cel care L-a văzut pe Hristos ca fiind «Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatul lumii», spunând că el a primit să boteze cu apă pentru a-L face cunoscut pe Hristos, fiilor lui Israel.

În Ierusalim locuiau mai multe neamuri și mulți oameni veneau la Ioan pentru că ‹‹era om drept și temător de Dumnezeu››, un adevărat ascet care pe toți îi chema la pocăință, la schimbarea reală a vieții. Pocăința propovăduită de Ioan înseamnăpentru toți oamenii părăsirea vieții fără de virtuți, aplecată spre păcat și spre rele șiînnoirea acesteia prin ascultarea de poruncile lui Dumnezeu, care sunt ca niște dreptare și îndrumători pentru fiecare dintre noi în viața de zi cu zi. Schimbarea nu însemnă o ruperea a noastră de lume sau de darurile pe care Dumnezeu le-a așezat în ea, ci este o schimbare a noastră de la rău la bine, de la întuneric la lumină și de la faptele cele rele la faptele bune. Este o schimbare spre binele și spre întărirea noastră în virtuți, în viață sănătoasă plină de iubirea și de darurile cerești ale lui Dumnezeu“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat şi stropit cu Agheasmă Mare pe toţi credincioșii  prezenţi la biserică.

În continuare, ierarhul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările de zidire și de amenajare efectuate în ultima perioadă de timp la biserica mare a acestei parohii, după care, în paraclisul „Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Dosoftei“ de la demisolul noii biserici, a fost săvârşită slujba de pomenire a ctitorilor și credincioșilor trecuți la cele veșnice.

Începând cu anul 1997, în parohia „Sf. Ioan Botezătorul“, se construieşte o nouă biserică, mult mai încăpătoare, care poate sluji mai bine nevoilor pastorale ale acestei comunităţi. Biserica este ridicată în întregime, în prezent efectuându-se lucrăride tencuire și finisare a pereților interiori.

La demisol este finalizat deja paraclisul care-i are ca ocrotitori pe Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Dosoftei unde se poate sluji Sfânta Liturghie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook