Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 17 ianuarie când Biserica Ortodoxă îl pomeneşte pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, creştinii parohiei gălăţene din cartierul Micro 21 care-l au ca ocrotitor se află în zi de sărbătoare.

Sărbătoarea a debutat în ajun prin oficierea, la ceas de seară, a Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Cuvios Antonie cel Mare și a continuat a doua zi prin săvârşirea sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în biserica cea mică a comunităţii, care s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea credincioşilor care au participat la slujbă.

În prezent, după nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, se află în construcţie o nouă biserică de dimensiuni mai mari. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află la stadiul de finisaje interioare şi exterioare.

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunării de Jos a împărtăşit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Aceşti copii sunt asistaţi în cadrul centrului de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa curată şi învăţăturile Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti.

„Sfântul Antonie cel Mare, după cum ne spune în special ucenicul său, Sfântul Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei, a trăit 105 ani şi mai înainte de a pleca din lumea aceasta a dorit ca mormântul său să nu fie arătat nimănui pentru a nu-l cinsti, arătând prin aceasta o smerenie cu totul aparte. El a lăsat ucenicilor săi o serie de sfaturi extraordinare în care i-a îndrumat să ţină pravila Sfinţilor Părinţi şi să respecte sfânta şi dreapta credinţă a Bisericii”, a spus ierarhul.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru ctitorii dar şi pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre.

După tradiţie, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social, fiind serviţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi ceilalţi preoţi slujitori.

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ din Galaţi

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.

***

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian  şi în municipiul Brăila, la parohia „Sf. Antonie cel Mare” şi la Centru Social-educaţional din cadrul acestei parohii s-au desfăşurat astăzi mai multe activităţi liturgice, cultural-misionare şi social-filantropice.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook