Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II şi-a cinstit astăzi ocrotitorii spirituali.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa câtorva sute de credincioşi, atât din municipiul Galaţi, cât şi din împrejurimi.

În timpul slujbei, cucernicul diacon Andrei Ciprian Radu a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“ din localitatea Berești, parohia Berești-Sat, protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați.

La slujbă au participat şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, precum şi tineri voluntari implicaţi în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei, care, la momentul chinonicului au susţinut un bogat program de cântece şi poezii dedicat Sfinţilor Trei Ierarhi.

De asemenea, la sărbătoarea „sfinţilor mari dascăli ai lumii şi ierarhi“ au mai participat şi un grup de copii de la parohia Titcov, situată în Insula Mare a Brăilei și înfrăţită cu parohia gălăţeană de peste 13 ani.

În omilia rostită la sărbătoarea bisericii, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața alesă a celor trei sfinți cinstiți astăzi și despre modul frumos și actual în care această parohie ce îi are ca ocrotitori a înțeles să transpună în fapte învățăturile lor.

După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a binecuvântat şi a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, icoane și premii în bani unui număr de 12 elevi, cu rezultate remarcabile la învăţătură şi la diferite olimpiade şi concursuri.

În continuare, tinerii şi credincioşii prezenţi la biserică au participat la slujba de pomenire pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice și la agapa frăţească, pentru care parohia a pregătit peste 500 de pachete cu alimente.

Parohia gălăţeană a încheiat sărbătoarea Sfinţilor Trei Ierarhi cu o seară duhovnicească la capela studenţească din Căminul „H“ a Campusului Universitar din Galaţi. Tema întâlnirii a fost „Satul românesc între tradiţie şi modernism“.

Toate programele educaţionale şi social-filantropice desfăşurate în săptămâna premergătoare hramului au beneficiat de sprijinul nemijlocit şi implicarea efectivă a membrilor consiliului şi comitetului parohial.

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicată atât în programe educaţionale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale.

***

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook