Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 19-a după Rusalii, numită și a celor 10 leproși, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, între aceștia aflându-se și familii din municipiul Galați cu mulți copii.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul Hristos a 10 oameni bolnavi de lepră, pericopă din care primim o serie de învățături duhovnicești pentru modul nostru de a ne comporta atunci când primim binefaceri în viața noastră.

„Astăzi aflăm din Sfânta Evanghelie că atunci când avem credință în Dumnezeu avem și speranța vindecării de orice boală. Când avem credință puternică trebuie să-I aducem slavă lui Dumnezeu, Cel întreit în Persoane, pentru toate binefacerile pe care ni le dă în tot timpul și în tot locul. La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, efectul acestei mărinimii iubitoare a Mântuitorului este unul extraordinar, căci prin participarea noastră la cea mai importantă slujbă de mulțumire ne asemănăm celui vindecat de lepră, care s-a întors la Domnul Hristos și I-a mulțumit pentru vindecarea sa. Însă fiecare dintre noi trebuie să se întrebe dacă nu cumva este în multe situații între cei nouă care nu au știut să mulțumească“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Părintele Arhiepiscop a amintit și de existența comunității de leproși din vremea noastră, din localitatea Tichilești, județul Tulcea, unde, pentru a nu se considera singuri și a le fi alinată suferința, există Biserică și preot.

„La o distanță nu prea mare de Galați, în localitatea Tichilești din județul Tulcea, există o comunitate a persoanelor bolnave de lepră, care au viața lor cu căsuțele lor, cu biserică ortodoxă și preot și, din fericire, Îl au acolo pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos și oamenii buni care trec pe acolo pentru a le alina suferința“, a precizat chiriarhul.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat și le-a oferit iconițe celor prezenți la slujbă și a mers la Reședința Arhiepiscopală împreună cu mai mulți copii și părinții lor pentru a le aduce încă o bucurie celor mici, prin oferirea unor daruri.

Pr. Rareş Bucur

 

 

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook