Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 23-a după Rusalii, numită și Duminica lui Zaheu, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi.

Din soborul slujitor au făcut parte preoţii şi diaconii Catedralei Arhiepiscopale.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a explicat înțelesurile duhovnicești ale evangheliei de astăzi, subliniind importanța schimbării modului de a viețui, din rău în bine, pentru dobândirea mântuirii.

„Zaheu a devenit prin milostenie un dascăl al iubirii milostive față de săraci, iar Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, toată viața sa și-a ascuns iubirea de Hristos și de săraci într-o pâine oferită zilnic pentru orice sărac, așa cu Domnul Și-a ascuns iubirea Sa în pâinea Sfintei Euharistii de la Emaus.

Recunoscători lui Dumnezeu că Sfântul Iosif cel Milostiv, în anul 2018, ne-a sfințit și ne-a binecuvântat cu sfintele sale moaște, credincioșii din catedrală vor merge pe pașii Sfântului Iosif cu un mic dar de la el către fiii lui duhovnicești și ai Mântuitorului, frații noștri cei sărmani. Astfel Sfântul Iosif poate deveni un exemplu pentru fiecare dintre noi, cei care dorim să ne unim mai mult cu semenii noștri prin iubire și milostenie“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

Întrucât astăzi a fost pomenit Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, ierarhul Dunării de Jos împreună cu slujitorii Catedralei Arhiepiscopale au citit Acatistul acestui sfânt al bisericii noastre, iar la finalul Sfintei Liturghii, urmând exemplul Sfântului Iosif cel Milostiv, au fost împărțite credincioșilor prezenți la slujbă 300 de pâini, rugându-i pe aceștia să prelungească binecuvântarea,bucuriași iubirea milostivă din biserică până la casele celor aflați în suferință.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe membrii coralei, amintindu-le că Sfântul Iosif cel Milostiv, cinstit astăzi de Biserica noastră, este cel care a introdus cântarea corală în cultul nostru la începutul secolului al 19-lea, iar cântarea armonioasă ne aduce, duminică de duminică, mai aproape de Dumnezeu, Izvorul armoniilor, al sfințeniei și al bucuriei.

În anul 2018, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, sfintele moaște ale Sfântului Iosif cel Milostiv au fost aduse la Galaţi, de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a aduce bucurie și binecuvânatea slujitorilor și credincioșilor din Eparhia Dunării de Jos.

Racla cu sfintele moaşte au fost întâmpinate în după-amiaza zilei de 28 noiembrie la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, de către chiriahul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu Preasfinţitul Părinte Veniamim, Episcop al Basarabiei de Sud. După o scurtă rugăciune de mulţumire, ierarhii, preoţii, personalităţi administrative locale şi zonale, culturale, civile şi militare, elevi seminarişti, studenţi şi numeroşi credincioşii pelerini, în sunet de cântări bisericeşti şi mireasmă de tămâie, au plecat în procesiune pe Calea Domnească spre Catedrala Arhiepiscopală, acolo unde a fost săvârşită o slujbă de Te Deum, iar ierarhul Dunării de Jos a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenţi, după care sfintele odoare au fost aşezate spre închinare pe un baldachin special amenajat pe esplanada Catedralei Arhiepiscopale, râmând în orașul de la Dunăre până pe data de 30 noiembrie 2018.

Mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu a fost proslăvit ca sfânt de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 5 octombrie 2017, cu numele de Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv Mitropolitul Moldovei. Proclamarea canonizării lui a avut loc la data de 25 martie 2018, în Catedrala Mitropolitană din Iași, iar prăznuirea sa anuală se face pe 26 ianuarie.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook