Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Astăzi, 28 ianuarie 2020, la ziua de cinstirea a Sfântului Cuvios Efrem Sirul, la sediile Protoieriilor Galaţi şi Brăila au avut loc lucrările conferinţei pastoral-administrative corespunzătoare lunii ianuarie.

În prima parte a zilei, chiriarhul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul preoţilor din cadrul protopopiatului Galaţi.

Conferinţa a debutat în biserica „Sfântul Nicolae“ din municipiu, acolo unde ierarhul Duării de Jos a citit Evanghelia zilei şi a rostit rugăciuni de mulțumire către Milostivul Dumnezeu pentru binefacerile arătate de Dumnezeu în anul care s-a încheiat şi pentru tot ajutorul slujitorilor sfintelor altare, a familiilor acestora, a tinerilor din parohii și a credincioşilor în anul 2020.

Cu evlavie şi smerenie, toţi cei prezenţi în biserică au rostit împreună cea mai cunoscută rugăciune a Sfântului Efrem Sirul.

În continuare, în Sala de conferințe a protoieriei s-au desfășurat lucrările propriu-zise ale întrunirii.

În deschiderea evenimentului, Arhipăstorul Dunării de Jos a ținut o meditaţie teologică în care a creionat aspecte esenţiale din viaţa şi învăţăturile Sfântului Grigorie Teologul, evidenţiind coordonate ce ţin de misiune preotului în familie, în Biserică şi în societate.

Plecând de la scrierile a doi autori contemporani cu privire la cunoaşterea noastră spirituală şi biologică, ierarhul a prezentat repere importante privind comportamentul în societate, pentru o viaţă normală şi echilibrată.

De asemenea, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre virtutea răbdării, cea de-a cincea virtute ascetică care ne aduce pace şi iertare şi ne ajută să urmăm calea ce duce la Hristos.

La eveniment au fost prezenţi preoţi de la parohii, din slujirea socială, din învăţământul teologic, monahi şi monahii.

Un invitat special al întrunirii a fost domnul Tudor Călin Zarojanu, redactor la „Ziarul Lumina“, aflat în aceste zile în Eparhia Dunării de Jos pentru realizarea unor reportaje despre marii filantropi din această zonă a ţării.

Prima parte a şedinţei s-a încheiat cu expunerea unor repere importante din scrierile Sfântului Efrem Sirul. 

Cea de-a doua parte a cuprins prezentarea de către chiriarhul Dunării de Jos a Regulamentului Administrării Bunurilor Bisericeşti, intrat în vigoare la data de 19 iunie 2019. Înaltpreasfinţia Sa a recomandat preoţilor să studieze şi să aplice întocmai prevederile acestui regulament pe care l-au primit astăzi. 

Ultima parte a conferinței a fost rezervată dezbaterilor, în cadrul cărora au fost semnalate și analizate o serie de aspecte practice întâlnite în slujirea şi activitatea preoţească şi au fot luate o serie de hotărâr, între care: prezenţa în toate şcolile din cuprinsul parohiilor Arhiepiscopiei Dunării de Jos a cotidianului „Ziarului Lumina“, al Patriahiei Române,  înfiinţarea în acest an a unei mari biblioteci în cadrul Protoieriei Galaţi şi publicare unui album cu preoţii din Arhiepiscopie Dunării de Jos care au mai mulţi de patru copii.

La final, ierarhul a oferit, din depozitul protoieriei Galaţi, câte o carte fiecărui preot prezent, îndemnându-i pe aceştia să facă şi ei asemenea la parohii.

De la Galaţi, ierarhul Dunării de Jos a mers în cel de-al doilea oraş mare al eparhiei pentru a participa la conferinţa lunară a preoţilor din cadrul protopopiatului Brăila.

Conferinţele administrative se organizează lunar, pe protopopiate, de către fiecare eparhie, şi au ca tematică subiecte de interes local misionar-pastoral, liturgic-duhovnicesc şi administrativ, economic-financiar şi altele.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook