Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți dintre copiii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei, capitolul 4, versetele de la 7 la 13, în care se relatează despre începutul propovăduirii Domnului.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat că omul care crede în Hristos renaște prin Botezul din apă și din Duh la viața cea adevărată în Hristos, devenind membru al Bisericiişi posibil cetăţean al Raiului.

„Tema Evangheliei de astăzi se referă la luminarea, înnoirea, îndumnezeirea şi revenirea omului la statutul lui de fiu, după măsurile statutului şi staturii Fiului lui Dumnezeu, iar revenirea omului la statura lui de fiu al lui Dumnezeu are o finalitate fericită şi anume redobândirea speranţei împărăţiei lui Dumnezeu. Aşa cum arată în veacul al patrulea Sfântul Ioan Casian, scopul vieţii noastre este dobândirea împărăţiei lui Dumnezeu, dar pentru a atinge acest scop este nevoie de curăţirea inimii. Pe această traiectorie a purificării şi curăţirii inimii ne invită astăzi Sfânta Evanghelie din Duminica după Botezul Domnului.

Nu în mod întâmplător, de la marea sărbătoare a Botezului Domnului, binecuvântarea Iordanului, sfinţirea firii apei care se preface în vindecări spre sănătatea sufletului şi a trupului şi spre tot folosul de trebuinţă se transferă darul Mântuitorului Iisus Hristos de la Iordan înspre fiecare persoană umană din locuinţa ei şi, ca semn văzut, timp de opt zile, dimineaţa, începem cu gustarea din darul sfinţit, mare şi sfânt, care întrucâtva ne aminteşte că apa a devenit Agheasmă Mare. Tot astfel, printr-un exerciţiu al fiecăruia dintre noi, precum ni-l arată Însuşi Mântuitorul şi cum mai înainte ni l-a arătat Sfântul Ioan Botezătorul, şi firea noastră poate să se sfinţească. Aceasta este legătura între sfinţirea firii apelor şi sfinţirea firii omului“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

De asemenea, chiriarhul a  precizat că Domnul Hristos ne cheamă astăzi să părăsim întunericul păcatelor şi să mergem către lumina pe care El a adus-o în lume.

„Astăzi Domnul Hristos ne dă mâna, scara şi ne cheamă lucid, sincer şi profund pentru a ieşi din întuneric, din păcat şi din răutate, spunându-ne să ne amintim că suntem icoana lui Dumnezeu, împăratul creaţiei, stăpân şi nu slugă, singurul pe care Dumnezeu l-a făcut vertical ca să se uite la cer şi nu spre pământ. [...]

Domnul ne îndeamnă să ne pocăim, să ne schimbăm, să plecăm de la întuneric şi să mergem la lumină, să redevenim lumină, căci la Iordan ne-a fost oferită lumina. Pocăinţa nu este negativă, nu este silire, nu este crispare şi nu este greutate“, a spus arhipăstorul Dunării de Jos.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop Casian i-a stropit cu Agheasmă Mare pe toți credincioșii prezenți la slujbă.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook