Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 29-a după Rusalii, numită și a celor 10 leproși, şi în ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Antonie cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din acest municipiu de la Dunăre, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul catedralei.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca în care este relatată vindecarea de către Mântuitorul Hristos a 10 oameni bolnavi de lepră, pericopă din care primim o serie de învățături duhovnicești pentru modul nostru de a ne comporta atunci când primim o binefacere.

Înaltpreasfinţia Sa a mai arătat că recunoștința se exprimă prim mulțumire, iar nerecunoștința este o boală sufletească, o lepră a sufletului.

De asemenea, în omilia de astăzi ierarhul gălăţean a evidenţiat trăsături din viaţa curată a Sfântului Antonie cel Mare, un ascet reprezentativ pentru duhul vieţii călugăreşti.

După Sfânta Liturghie, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit slujba Parastasului pentru strălucitul ierarh, om de cultură şi personalitate proeminentă a Bisericii Ortodoxe Române, neuitatul Mitropolit Antonie Plămădeală al Ardealului şi pentru evlaviosul ierarh cu viaţă sfântă, Preasfinţitul Părinte Chesarie Păunescu al Dunării de Jos, la împlinirea a 133 de ani de la naşterea sa.

De la Catedrala Arhiepiscopală, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mers la biserica ocrotită de Sfântul Cuvios Antonie cel Mare din cartierul gălăţean Micro 21, aflată astăzi în zi de mare de sărbătoare.

În biserica cea mică a acestei comunităţi,Părintele Arhiepiscop a rostit un cuvânt de învăţătură şi a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii trecuţi la cele veşnice, dar şi pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a dăruitpachete cu produse de igienă şi alimente neperisabile celor 50 de copii beneficiari ai serviciilor sociale oferite în cadrul Centrului de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“ care funcţionează în cadrul acestei parohii de mai bine de 11 ani, dar şi pentru alte 30 de persoane nevoiaşe aflate în evidenţele parohiei.

În perioada de pandemie, parohia a desfăşurat numeroase activităţi de ajutorare a copiilor din cadrul centrului social parohial, atât pentru a le facilita accesul la procesul de învăţare, cât şi pentru a le asigura cele necesare unui trai normal în familiile lor.

Pentru a răspunde nevoilor pastorale şi liturgice ale enoriaşilor din această parte a oraşului de la Dunăre, această parohie construieşte o nouă biserică din cărămidă, de dimensiuni mai mari, care în prezent a ajuns la stadiul de finisaje interioare şi exterioare.

⁕⁕⁕

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici, 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, primesc o masă caldă zilnic, consiliere socială, psihologică, duhovnicească, sprijin în efectuarea temelor pentru acasă, dar şi alte ajutoare materiale.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook